DruštvoRegion

Država kreće u preporod 100 sela na jugu Srbije

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je da će u naredne tri godine biti preduzete mere za preporod 100 sela u Nišavskom, Pčinjskom Topličkom, Jablaniškom i Pirotskom okrugu. Krkobabić je rekao da će ta akcija biti pokrenuta kako bi se, ako ne potpuno zaustavio, onda usporio odlazak stanovništva iz tog dela zemlje.

“Za ljude u tim selima je bitan multifunkcionalni dom kulture ili zadružni dom koji želimo da obnovimo, da tu imamo poštu, kafić, zdravstvenu zaštitu, malu salu za kulturna dešavanja”, istakao je Krkobabić.

Foto: B. Lj.

On je takođe kazao da će akcijom preporoda biti obuhvaćena sela koja su gravitacioni centri opštinama, a koja su to sela biće određeno na osnovu 44 kriterijuma Geografskog instituta u okviru Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

“Meštani će reći šta ih muči, a naš zadatak je da to otklonimo. Republika će obezbediti sredstva za ulaganja u sela, lokalne samouprave su spremne da učestvuju u tome, a akademijski Odbor za selo će pružiti znanja. Ovo je zajednička borba za preporod sela Srbije”, najavio je Krkobabić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com