DruštvoZdravlje i zdrav život

DRUŠTVO ŽENA SA RAKOM DOJKE “BISER”: One slave život, igraju, pevaju i vesele se

Društvo žena sa rakom dojke “Biser” obeležilo je 13 godina od osnivanja, a moto proslave je bio “slavimo život”, a da život postoji i posle raka dojke, poruka je svim ženama koje biju bitku sa ovom bolešću. Tako je i bilo na svečanoj večeri koju su organizovale žene koje su prošle kroz težak priod lečenja koji su savladale uz pomoć drugih žena i njihovu nesebičnu pomoć.

“Biser” je jedinstveno udruženje, ne samo u Srbiji, već i u svetu koje, osim žena sa rakom dojke, okuplja i multidisciplinarni tim doktora, medicinskih sestara i tehničara koji učestvuju u dijagnostici, terapiji i rehabilitaciji oblelih od raka dojke. Ta empatija tima, radiologa, hirurga, patologa, onkologa, radioterapeuta, medicinskih sestara, prisnost i sigurnost su najbolji ishod lečenja. Obolele žene od raka  dojke, članice “Bisera”, to posebo cene i zato je Društo svake godine sve mnogobrojnije.

Ono što ih odvaja od ostalih Društava ovog tipa, osim što su im se pridružili i stručnjaci, je to što  one slave život, što su nasmejene, što su sve teške trenutke ostavile iza sebe i krenule dalje, što cene život i svaki trenutak čine lepim. Udruženje ima i svoju himnu “Za svoju dušu”, a u naslovu je prepoznata pesma Kemala Montena.

Himnom je počela i proslava 13 godina Društva koje je 2006. godine osnovala profesor dr Slađana Filipović, onkolog. Istog dana kada se slave i Blagovesti, one slave život za svoju dušu, igraju, pevaju i vesele se.

“Udruženježena sa rakom dojke “Biser” osnovala sam sa deset pacijentkinja koje sam lečila”, kaže dr Slađana Filipović. “U 2005. i 2006. godini reazbolelo se više mladih žena od raka  dojke i ja sam ih, uglavnom, posle radnog vremena sakupljala u svom kabinetu kako bih ih detaljnije upoznavala sa bolešću, bodrila ih, pokušavala  da ih i nasmejem, da im ulujem sigurnost da se lakše izbore i prihvate ovu bolest. Onda sam sa zajedno sa njima  došla na ideju  da nije baš zgodno da se okupljamo na onkologiji za koju ih i ne vežu baš prijatna iskustva, podiže se anksioznost, tu su primale terapju. Odlučile smo da to bude van onkologije. Napravile smo ovo divno Udruženje žena sa rakom dojke i  nazvale ga “Biser” što je bio naziv za dojke u davna vremena. Biser možete da uprljate blatom, ali ne možete od njega da napravite blato”, kaže dr Slađana Filipović.

To je bio početak, ali se na tome nije stalo što je dokazao i broj godina koliko Društvo postoji.

“Ovo je 13 punih godina kako Udruženje radi. Trudimo se sa multidisciplinarnim timom doktora i medicinskih sestara i tehničara da dobro  upoznamo članice sa bolešću od koje boluju edukacijom koja traje tokom cele godine. Pauzu napravimo u nekom kafiću, da popijemo nešto u društvu. Posećujemo manastire, idemo zajedno na liturgije i tako podižemo kvalitet naših života. Opovrlge smo i dogmu koja se nalaze i u medicinskim udžbenicima fizijatrije da se malignim pacijentima koji boluju od raka ne proporučuje banje, niti promena sredine. Neće topla minerlna voda  da proširi ovu bolest niti će smetati sauna, ni brzi hod, ni vežbe, ni tursko kupatilo. Naprotiv  sve se to preporučuje. Tako imamo treninge i u banjama”, priča Filipović.

Među ženama koje su obolele od raka dojke nalazi se i ona sama.

“Ja sam sa obe strane ove bolesti, kao lekar koji je svoj profesionalni vek posvetio ženama sa rakom dojke boreći se za rano otkrivanje raka, ali i  kao žena koja se razbolela od iste bolesti pre deset godina. Po psihoanalizi sama sam, čini mi se, izabrala svoju bolest jer sam  toliko sa njom prisna i toliko sam empatije uložila u svoje bolesnice da sam  se na kraju i ja razbolela”, kaže dr Slađana Filipović.

Himna Društva “Biser” je  pesma Kemala Montena “Za svoju dušu”, a poenta je u tome da se ne leči samo telo već i duša.

“Poenta holističkog pristupa u lečenju raka dojke je da žene dobro upoznaju sebe, da  znaju da je to alarm koji pokazuje da nekako nisu išle svojim putem. Od raka, a posebno od raka dojke, razboljevaju se one žene koje su  okrenute mnogo više drugima nego sebi. Sve će  učiniti za druge, a gotovo ništa za sebe. Ovo je alarm da se probude, da vole druge ali prvo sebe. Život treba da žive hrabro i  da veruju u život”, poručuje dr Slađana Filipović.

Profesor dr Nebojša Đorđević, direktor Klinike za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke KC Niš dodaje da je ova klinika jedina ustanova  u zdravstvenom sistemu Srbije koja se specifično bavi hirurgijom dojke kao što je  jedinstveno i Udruženje žena operisanih od raka dojke.

“Tim za praćenje i lečenje raka dojke u Nišu postoji unazad tri decenije i funkcioniše kao jedinstvena celina bez obzira na činjenicu što  postoje različite jednstvene celine u sklopu Kliničkog centra. I upravo osnivanje ovog Udruženja je  jedna od aktivnosti tima za praćenje i lečenje raka dojke  koji je jedinstven na ovom prostoru. U Udruženju žene međusobno razmenjuju svoja iskustva i faktički same sebi pružaju neki vid psihoterapije i sve vrste moći”, ističe profesor dr Nebojša Đorđević.

Mirjana Stanković, predsednik Društva žena obolelih od raka dojke “Biser” kaže da  članice društva slave i godišnjicu njegovog osnivanja, ali pre svega slave život.

“Žene koje su se suočile sa ovom bolešću imale su sreću  da imaju lekare i medicinsko osoblje od sebe i pokazali smo da smo dobar tim i u zlu i u dobru. Večeras se neformilno dvi družimo. Kod lekara uvek imate određeno vreme koje možete da provedete, to je onaj odnos pacijent lekar. Sada smo u drugačijem odnosu, najpre smo ljudi, a tek onda ostalo”, kaže  Mirjana Stanković.

Dodaje da je udruženje nastalo spontano, gotovo bi se reklo slučajno.

“Jedan od naših ciljeva je da pomognemo novoobolelim ženama od raka dojke u tih prvih godinu dana kada im se radikalno  menja život u svim sferama. Tada se trudimo d aim odgovorimo na pitanja  za koja odgovore ne mogu da pronađu ni u jednom priručniku in u u jednoj brošuri. Preuzele smo na sebe i to da motivišemo žene da rade samopreglede, da odlaze na mamograf”, kaže Mirjana Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com