Kultura

DRUGO VEČE URBAN FESTA: Ratne teme, talentovani glumci i dugi aplauzi

Druge večeri festivala URBAN FEST u dvorištu Banovine odigrane su dve predstave – “Totovi”, Akademskog pozorišta Studentksog kulturnog centra Кragujevac, a zatim i “Noć Helvera”, Akademije umetnosti iz Novog Sada. I ovoga puta je, tokom trajanja obe predstave, dvorište Univerziteta bilo prepuno, a publici, koja nije na vreme zauzela svoja mesta, nije bilo teško da skoro dva sata na nogama isprati svaki detalj predstava.

Prvi komad je u naše pozorišno utvrđenje doneo priču o Drugom svetskom ratu ispričanu iz ugla porodice Tot, a koja oslikava prirodu običnog, poniznog čoveka svuda i uvek, u svim dobima velikih stradanja, gde se težnja za opstankom suprotstavlja očuvanju ljudskog dostojanstva. Druga predstava takođe je na scenu donela zvuke rata… Ovoga puta u središtu priče bio je Helver, mentalno zaostali dečak i Кarla, žena koja ga je usvojila. Oni su, kako je rekao i sam reditelj predstave, svet za sebe, ali i deo istorije koja se u tom času događa.

Foto: SKC

Iako su kroz svoje uloge mladi glumci obrađivali teške teme, tišina koja je ispunila dvorište tokom igranja predstava, kao i gromoglasni aplauzi koji su se čuli nakon, najbolji su pokazatelji da su maestralno ispunili svoj zadatak.

Posle predstava se na okruglom stolu razgovaralo o ovim temama i načinu na koji su glumci radili na svojim ulogama, a zatim su za publiku i kolege zasvirali i zapevali glumci Akademskog pozorišta SКC-a.

Treće veče festivala biće u znaku domaćina i glumaca iz Rusije. Na scenu će prvo stupiti glumci Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš, koji će odigrati “Mamin dašak u svemiru”, predstavu koja je za nepunih godinu dana igranja osvojila 26 nagrada na festivalima.

“U svetu terorista, usamljenih i brbljivih komšinica, razvedenih ćerki, otupštenih očeva i, najzad, u svetu sveopšte globalne krize, jedna MAMA je sagradila svoj ”svemir” za sebe i svoju porodicu. U tom svemiru ona se i smeje i plače ali uvek – sa toliko života i želje za životom! Žanr ove predstave je stanje duše i svesti naše Mame. Naposletku, zašto ne bismo ovu predstavu posvetili svim majkama?“, naveo je reditelj predstave Dušan Matejić.

Foto: SKC

Sledeća predstava koja će biti izvedena u dvorištu Banovine je “Gradovi usamljenosti”, Nezavisnog omladinskog pozorišta Nova scena 2, iz ruskog Belgoroda, koja je rađena po tekstu Olega Ohotnikovog.

“Predstava nam donosi odgovore, ali i brojna pitanja… Da li često sami sebi postavljamo pitanje koliko druge ljude povređuje naše ponašanje ili reči? Zašto mislimo da uvek sve znamo i sve razumemo? Zašto sebi dajemo pravo da posmatramo ljudske sudbine kao kliše? Zašto dajemo ljudima lažnu nadu? Кo smo mi? Šta mi želimo? Čega se bojimo? Zašto smo tu? Zašto sve se dešava ovako kako se dešava? Zašto? Zašto? Zašto? Pitanja ima, a odgovora ne. A možda i ima?”, navode u ovom pozorištu.

Pozivamo publiku da i večeras bude sa nama u dvorištu Banovine i uživa u onome što su Nišlije i gosti iz Rusije pripremili!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com