Društvo

Drugo mesto u Turskoj za Bakinu kuhinju iz Pravno-poslovne škole

Oni uče za poslovne administratore, pravne tehničare ili pak za zaštitu od požara, ali sudeći po onome što su pokazali u Turskoj od ruke im ide i kuvanje, posebno kada se radi o tradicionlnim srpskim jelima. U okviru Erazmus plus programa „Bakina kuhinja“, učenici Pravno-poslovone škole u Nišu su u Turskoj osvojili drugo mesto, a vršnjake iz pet zemalja i žiri ostavili su bez daha svojim pasuljem na tavče. U ekipi Pravno poslovne škole nalazili su se učenici trećeg razreda Andrej Perović, Ivan Dimitrijević, Vera Milenković, Anđela Valić, Jovan Nešić i Ivan Lilić. Koordinatori projekta su profesorka engleskog jezika Milica Mladenović i profesorka grupe ekonomskih predmeta Žaklina Milivojević Vuković. Kuhinju su sa njima delili njihovi vršnjaci iz Belgije, Turske, Litvanije, Hrvatske i Italije.

„Bilo je iznad svega zanimljivo čak i pripremati se za ovo takmičenje, a kulinarske tajne smo otkrivali u jednom restoranu u Soko Banji. Zabavljali smo se, ali smo puno toga i naučili. Izabrali smo pasulj i još neka jela koja su pripremale naše bake“, kažu učenici koji su se ovih dana vratili iz Turske.

Jovana Nešić dodaje da nije tako često u kuhinji, ali da ovaj izazov sada bio zabavan.

„Mislim da nam je najteže bilo da skuvamo pasulj, sve ostalo se dešavalo samo po sebi“, dodaje Vera Milenković.

Devojčice tvrde da su dečaci bili glavni u svemu i da su pokazali više spretnosti od njih.

„Bilo je dobro jer je žiri sve pojeo, a kako smo osvojili drugu nagradu, bilo je odlično“, dodaje Ivan. „Tradicionalna jela koja su potekla iz bakine kuhinje moramo da sačuvamo. Bilo je teško, ali smo se izborili sa izazovom i dobili nagradu“.

Jovana Nešić kaže da su naučili da kuvaju i jela iz drugih zemalja.

„Naučili smo nekoliko jela iz Turske, a što se tiče ukusa njihova jela su najsličnija našim jelima“, dodaje Jovana.

Prema rečima Milice Mladenović projekat „Bakina kuhinja“ je bila izazov za sve.

„Temu nam je predložila škola iz Turske, koordinator je škola iz Italije, a cilj  projekta je promovisanje zdrave hrane i očuvanje zdravlja učenika, a svakako i upoznavanje  kulture drugih zemalja“, kaže Mladenović. „Svakako da je najvažnije naše predstavljanje učenicima iz drugih zemalja“.

Žaklina Milivojević Vuković je dodala da je decu za ovakve projekte lako motivisati, a u ovom slučaju se radi o kuvanju.

„Bili su jako zainteresovani za celu ovu priču jer su svi svesni činjenice da je tradicija, to se odnosi i na tradicionanu hranu, mora sačuvati, a to je u rukama mladih“, kaže Milivojević Vuković.

Direktor Pravno-poslovne škole dodaje da će još biti ovakvih projekata.

„Pravno-poslovnoj školi projekti koji su finanisrani iz programa Erazmus plus puno mnogo znače jer su finansirani iz  fondova Evropske unije i pružaju mogućnost deci i profesorima  da besplatno putuju i da se upoznaju sa drugarima iz cele Evrope. Projekti su dobijeni zahvaljujući entuzijazmu naših profesora, a projekat „Bakina kuhinja“ je posebno bio zanimljiv. Biće još projekata i mi ćemo ih redovno korsititi sa ciljem da naši učenici upoznaju običaje, kulturu i način života u zemljama Evrope“, kaže Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com