Društvo

Druga planinarsko-rekreativna akcija obilaska Prekonoške pećine i prolaska kroz Niševačku klisuru

U subotu, 3. avgusta 2019. godine, Planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša, uz podršku opštine Svrljig, organizuje drugu planinarsko-rekreativnu akciju obilaska Prekonoške pećine i prolaska kroz Niševačku klisuru.

Iz PD “Preslap” poručuju da je ova akcija lagana i na njoj mogu učestvovati i planinari i rekreativci.

“Najpre se iz sela Prekonoga odlazi do kilometar i po udaljene Prekonoške pećine i ulazi se u njene prve odaje, do pedesetak metara od ulaza. Ova pećina je posle Postojnske jame, bila prva na području nekadašnje Jugoslavije koja je bila uređena za posetu, još između dva svetska rata”, kažu iz PD “Preslap”.

Posle toga, dodaju oni, učesnici će biti prevezeni do ulaza u selo Varoš, odakle će se popeti na uzvišenje Kule (511 m), iznad Niševačke klisure, na kome se nalaze ostaci drevnog Svrljig grada. Po silasku sa Kula, učesnici će preći Niševačku klisuru, uzvodno kraj Svrljiškog Timoka, trasom koja manjim delom vodi prugom Niš – Prahovo, a učesnici akcije proći će i kroz tri tunela.

“Mostove i tunele na trasi projektovao je 1915. godine veliki naučnik Milultin Milanković. Predviđena je poseta izletištu Banjica i kretanje „rimskim putem“, prema selu Niševca. Pre ulaska u selo, izlazi se i na jedan atraktivan vidikovac na obroncima planine Tresibabe, sa koga se izvanredno vidi izlazak ili „proboj“ Svrljiškog Timoka iz Niševčke klisure. U selu Niševac, svi učesnici, zahvaljujući opštini Svrljig, biće posluženi besplatnim ručkom”, poručuju iz PD “Preslap”.

Oni dodaju da se, istog dana, u Svrljigu održava velika manifestacija „Belmužijada 2019“. Planinari će posle pređene obe staze, ukupne dužine 12 kilometara, otići i u Svrljig, da uveličaju tradicionalnu manifestaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com