Ekonomija

Dropshipping: Zlatna groznica 21. veka

U poslednje vreme dosta se govori o dropshipping-u kao šansi za brzu i laku zaradu. U Srbiji se o ovom poslovnom modelu, koji trese internet poslednjih nekoliko godina, veoma malo zna.

Ovaj tekst je namenjen podjednako onima koji žele da zadovolje svoju puku znatiželju, kao i onima koji žude za novim znanjem i pokretanjem sopstvenog dropshipping biznisa.

Šta je dropshipping?

Dropshipping je zapravo posredovanje u prodaji između dobavljača i kupca. Posrednik robu zapravo i ne poseduje. Pa tako nema potrebe za ulaganjem u lager, magacin i logistiku odnosno transport proizvoda. Ovaj deo posla obavlja dobavljač, koji uz instrukcije posrednika, proizvode šalje direktno na adresu kupca.
Korisnicima Facebook-a su dobro poznati oglasi koji iskaču u Feed-u nudeći svakakve proizvode. Od kuhinjskih pomagala do odeće, nakita ili baštenske opreme.

Ono što se ne zna, jeste da većina privlačnih videa o receptima ili sa slatkim životinjama služi da vas privuče kako bi bili uvučeni u vešto ispletenu mrežu retargetiranja.

To znači da ako ste videli buzzfeed, tasty ili sličan video, veoma je verovatno da ćete uskoro biti “bombardovani” reklamom koja nudi sličan proizvod ili je u vezi sa pomenutim video sadržajem.

Kako radi Dropshipping?

Najčešće, ali nije uslov, posrednik robu nabavlja sa Ali Express-a, Amazon-a, Gear Beast ili neke druge internet prodavnice. Takođe, postoji 10-ak specijalizovanih sajtova za snabdevanje dropshipping prodavnica. Međutim, sve je više firmi iz Amerike ili Kanade koje su spremne da podrže ovaj model poslovanja.

U zavisnosti od niše i tipa proizvoda, ovakavi snabdevači su možda i najbolje rešenje. Zato što je u ovom slučaju vreme dostave robe kupcu daleko kraće od vremena dostave robe iz kineskih magacina koje se uobičajno kreće od 12-19 dana.

Posrednik, odnosno dropshipper, proizvode prezentuje kupcima na svom sajtu ili platformi koja pogoduje vrsti robe koju prodaje.
Za neiskusno oko, deluje kao da su proizvodi koji se prodaju u uspešnim dropshipping radnjama nasumično nabacani. Ali, iskusni marketari znaju da je dobra priprema i analiza tržišta neophodna kako bi se odabrala profitabilna niša odnosno proizvodi koji će obezbediti dobru prodaju.

Influenseri i Dropshipping

Postoji dosta kanala koje posrednik koristi za dovođenje saobraćaja i reklamiranje svojih proizvoda. Najčešći kanal reklamiranja je Facebook, ali tu su i Instagram, Pinterest, Google, YouTube, drugi blogovi, niša sajtovi i još mnogo drugih.

Posebno zanimljiv način reklamiranja posrednika je i saradnja sa takozvanim influenser-ima. Posebno onima na Instagramu. Koji slike na kojima je i posrednikov proizvod pokazuje svojim pratiocima. Poznate su situacije gde su pomoću influenser-a prodavci izgradili bukvalno 8-cifreni biznis kao što je to uspela Gretta van Riel.

Ona je uspela da proda 10 miliona kesica svoje mešavine čaja i tako ostvari 8-cifreni promet u roku od tri godine. Međutim, ova mlada žena se ovde nije zaustavila, već je pokrenula još 4 nove prodavnice. Za neke koji se bave ovim poslom, samo je nebo granica.

Prodaja robe putem Dropshippinga

Robu dropshipping-om je moguće prodavati i na platformama kao što su: E-bay, Etsy, Wish itd. Tako da poznavanje tehničkog dela izrade svoje prodavnice i nije neophodno.

Ukoliko se ipak insistira na sopstvenoj radnji, što je pre ili kasnije neminovno koristi se WooCommerce ili Shopify. WooCommerce je generalno gledano dosta jeftinije rešenje, ali za izradu radnje zahteva tehničku potkovanost i budno oko administratora.

Oni kojima su prodajai marketing jača strana ili se traži brzina izrade pak biraju Shopify. U ovom slučaju o tehničkom delu brine sam Shopify, ali je održavanje dosta skuplje od rešenja sa WooCommerce.

Poseban vid dropshipping-a je i print on demand (POD) model. Gde posrednik posreduje između proizvođača, koji je u ovom slučaju štamparija, i korisnika.

Štampajući korisniku razne odevne predmete, šolje, maskice za telephone itd. Obično se koriste štamparije iz Amerike ili Velike Britanije, tako da roba do kupca stiže brže nego transportom iz Kine.

Najpopularnije radnje u kojima ovaj biznis model posluje su:

 • Kozmetika (razni preparati za negu kože, izbeljivači zuba i dr.)
 • Oprema za domaćinstvo (posude, seckalice i dr.)
 • Odeća (kupaći kostimi, majice…)
 • Sitna tehnika(maskice, dronovi…)
 • Nakit i satovi
 • Fitnes oprema

Ko MOŽE da se bavi Dropshipping-om?

 • Želja za svakodnevnim učenjem,
 • Osećaj za trgovinu,
 • Poznavanje engleskog jezika (da razumete film ili seriju bez prevoda),
 • Računari osnovno znanje u korišćenju Photoshop-a (da se smanji veličina slike, crop…baš osnove) mada je ovo moguće izbeći korišćenjem online servisa kao što je Canva.

Ko NE MOŽE da se bavi Dropshipping-om?

Samo oni koji nisu spremni da svakodnevno odvoje vreme za sticanje novih znanja i veština.

Ako je za klasičnu trgovinu na pijaci/tezgi potrebno znanje vožnje trotineta, a za vođenje firme potrebno  znanje upravljanja autom onda je za dropshipping potrebno znanje upravljanja AVIONOM.

Baš ovako treba posmatrati potrebne veštine, ali i zaradu na ovim poslovima.

Dropshipping je jedno od retkih zanimanja koje vam može omogućiti da iz svog doma u Srbiji, uz pomoć računara razvijete GLOBALNI biznis i zaradite ozbiljan novac.

Pre nešto više od jednog veka, hrabri pioniri hitali su put Divljeg zapada u potrazi za brzom zaradom. Bili su spremni da rizikuju svoje i živote svojih najbližih kako bi se na zapadu Američkog kontinenta obogatili i ostvarili svoj san. Teški uslovi rada, razbojnici na putu i Indijanci su svakog momenta mogli da njihovu avanturu pretvore u tragičan kraj.

Današnji pioniri su svoje rudnike zlata pronašli u kripto valutama i dropshipping-u.

Mnogi samostalno ulaze u ovaj posao. Bez jasne ideje i shvatanja koje su sve veštine i znanja neophodne za postizanje uspeha u ovom poslu.

Na internetu ima na hiljade tekstova i desetine dobrih videa sa uputstvima kako započeti dropshipping. Problem je što retko koji od njih nudi kompletno i detaljno uputsvo za svaki segment neophodan za funkcionisanje ovog poslovanja.

Otkrijte tajne Dropshipping-a

Na sreću naših sugrađana, Biznis Centar u Nišu je prvi u Srbiji napravio detaljan kurs koji pokriva sve potrebne detalje i elemente za uspešno pokretanje dropshipping-a.

Šta ćete naučiti na kursu Dropshipping-a?

Na ovom kursu ćete upoznati sve neophodne procese i radnje da biste započeli svoj dropshipping biznis.

 

 • Odabir niše i kako naći proizvod koji se prodaje (Ali Express)
  Print on Demand
 • Izrada marketing i akcionog plana
 • Izrada Shopify prodavnice (domen, logo, slike, potrebne aplikacije i ostala podešavanja)
 • Procesori plaćanja
 • Poručivanje i praćenje proizvoda
 • Praćenje i analitika: Facebook Pixel, Google Analytics,
 • Remarketing i Email marketing
 • Osnove e-commerce marketinga i kako generisati targetirani saobraćaj (Facebook oglašavanje rad sa Instagram influenserima)

Ukoliko želite da saznate još o Dropshipping-u prijavite se za BESPLATNI promotivni čas koji u okviru specijalne letnje akcije organizuje Biznis Centar Niš 14. juna u 18:30h.

Broj učesnika je ograničen pa je potrebno da svoje prisustvo potvrdite preko ovog linka.

http://biznis-centar.edu.rs/dropshipping/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com