Zdravlje

Dramatična ispovest Nišlijke kojoj je prilikom operacije žuči kabl spržio nogu (UZNEMIRAVAJUĆA FOTOGRAFIJA)

Nišlijka Emilija Rakić (32) koja je 11. aprila zadobila opekotine drugog stepena na nozi kada joj je tokom operacije žučne kese u niškom Kliničkom centru kabl elektronoža, koji se zapalio, spržio nogu, zbog komplikacija koje su nastale ponovo se našla pod bolničkim krovom.

Iako je odmah posle žuči morala da operiše i nogu, kada joj je koža presađena sa zdrave na onu povređenu, nesrećnoj ženi ni posle mesec dana rana ne zarasta, a stvar dodatno komplikuje bakterija streptokoka koju je dobila u međuvremenu. Zbog svega toga Emilija će najverovatnije morati na još jedan hiruški zahvat.

“Život mi više nije isti, mesec dana ne mogu da se oporavim, a samohrana sam majka, imam malo dete. Trpim jake i užasne bolove, a da ne pričam o tome što ću celog života nositi taj ožiljak. Otišla sam da operišem žuč laparoskopskom tehnikom da ne bih imala ožiljak, a eto šta sam dobila”, kaže Emilija koja je od utorka, 15.maja ponovo smeštena u KC Niš na lečenje.

NAJAVLjUJE TUŽBU

Rakićeva kaže da lekarima ne zamera ništa, ali da će neko u Kliničkom centru, ipak, morati da snosi odgovornost, zbog čega narednih dana pokreće tužbu.

Ona dodaje da su iz te bolnice redovno po nju slali vozilo i da je išla svakog drugog dana na previjanje rane, ali da je oporavak otežala infekcija. Takva komplikacija, kaže on, nije strana kada su u pitanju opekotinske rane, ali će zbog toga Emilija verovatno ponovo na operaciju, potvrđuje dr Predrag Kovačević direktor Klinike za plastičnu hirurgiju.

“U postoperativnom toku rana je zarastala zadovoljavajuće, međutim došlo je do nastanka infekcije na operisanom mestu tako da ta bakterija zahteva malo jače antibiotike, a da bismo to što bolje sanirali, Emilija je primeljena na odeljenje da bi dobijala potrebnu terapiju i da se previja svakodnevno kako bi rana zarasla što pre i što bolje”, pojašnjava on.

Kako Kovačević objašnjava, suštinski oporavak pacijenta zavisi i od otpornosti organizma, a obzirom na to da je Emilija imala operaciju žuči, njen imunološki sistem je zbog toga oslabljen što otežava zarastanje rane.

“Opekotina je bila duboka, njeno zarastanje ne može da se završi za 10 dana”, kaže Kovačević i prognozira da su ožiljci u ovoj situaciji neminovnost.

Foto: privatna arhiva Emilije Rakić

Direktor KC Niš Zoran Radovanović kaže da se još utvrđuju okolnosti pod kojima se dogodio ovaj incident i da će se vrlo brzo utvrditi da li je on izazvan nečijom nestručnošću ili je u pitanju tehnička greška zbog toga što je kabl varničio.

“Čekamo analize Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije kao i od svih gde smo službeno prijavili neželjeni incident”, ističe Radovanović.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com