Društvo

Dragi prijatelji, vremena za čekanje više nemamo!

Trogodišnji Stefan Miladinović moraće najkasnije za deset dana u Štutgart na operaciju i zračenje, a za to je potrebno još novca. “Bez vas nećemo uspeti”, napisali su Stefanovi roditelji i obavestili da je pokrenut broj za sakupljanje donacija putem SMS-a.

“Dragi prijatelji, vremena za čekanje vise nemamo! Neophodna nam je pomoć da bismo za desetak dana otisli u Štutgart, u referentnu evropsku ustanovu za lečenje sarkoma kod dece, “Zentrum fur Kinder und Jugendmedizin Olgahospital”, na operaciju i zračenje koje u Sbiji ne postoji. Molimo vas da posaljete SMS na 3030, ukucajte 214, kako biste nam pomogli u ovoj, nama najvažnijoj, životnoj borbi”, obratili su se roditelji malog Stefana putem društvenih mreža.

Stefan je jedno od četvoro dece koja godišnje obole od malignog tumora rabdomiosarkoma.

“Bez vas nećemo uspeti, molimo vas da delite dalje. Hvala! Stefan i roditelji”.

Mali Stefan Miladinović bitku sa ovom opakom bolešću vodi već više od šest meseci.

“Prvih nekoliko meseci mogu se opisati samo rečima košmar, strava ili neverica. Iznenadno strašno saznanje da se u telu voljenog trogodišnjeg sina nalazi maligni tumor, hitna, rizična i složena operacija, dug i težak oporavak od operacije, početak hemioterapije, visoke temperature, svakodnevni strahovi od metastaza učinili su da strepimo ne za svaki naredni dan života naseg Stefana, već i za svaki naredni sat ili minut. Tada sam na fejsbuku zapisao da živim za dan kada ću ponovo moći da se sa Stefanom prošetam Nišavskim kejom. Srećom, došao je i taj dan”, kazao je Stefanov otac Zoran.

Stefan sa ocem

On je dodao da je Stefanovo stanje trenutno stabilno, a hemioterapija počela da daje rezultate. 

“Preostali tumor se smanjivao, nije više bilo svakodnevnih strepnji od upala i visokih temperatura. Stefan je sve češće bio kući, išli smo na izlete i uživali u svakom trenutku sa njim, na neki novi i neobičan način. Strepnja i strah su, naravno, ostali. Od prvog dana smo znali da ce borba za Stefanovo ozdravljene biti duga, složena i neizvesna.

U danima košmara smo želeli da pošto-poto odemo u inostranstvo na lečenje, jer je samo saznanje da jedno dete na milion novorođenih oboli od te vrste sarkoma mekih tkiva govorilo da su iskustva u srpskom zdravstvu u lečenju takve bolesti izuzetno skromna.

Vremenom smo ipak shvatili da se ciklusi hemoterapije i lekovi daju po ustaljenom protokolu svuda u svetu i da je potrebno da naše napore za lečenje Stefana u inostranstvu usmerimo za trenutak kada to bude neophodno.


Mi smo naše zivote prekinuli ili zaustavili onog trenutka kada se Stefan razboleo. I ne samo to. Sećanja kao da više ne postoje i kao da nikada nismo ni živeli, kao da je sve u našem životu počelo tek onog trenutka kada smo započeli borbu za Stefanov život i tek uspeh u toj borbi treba da da smisao svemu što je nekad bilo i što će biti”, napisao je Stefanov otac.

Odlučujući dani i meseci borbe za Stefanovo ozdravljenje  su upravo pred nama. Stefan prima osmi ciklus hemioterapije i sada predstoji druga operacija, kojom bi trebalo da se tumor potpuno odstrani iz Stefanovog tela.

Pravo vreme za operaciju je bilo posle četvrtog ciklusa hemioterapije, ali u tom trenutku je po mišljenju hirurga operacija bila neizvodliva zbog vezanosti tumora za vitalne organe. Tumor se smanjio i sada je, po svemu sudeći, operativan.

Direktor klinike u Štutgartu, specijalizovanog centra za lečenje sarkoma kod dece, potvrdio je pre nekoliko dana da su spremni da operišu Stefana i preduzmu i druge potrebne metode lečenja, poput brahi terapije (posebna vrsta zračenja).

Plan lečenja je opsežan, predstavlja svetski standard u lečenju sarkoma i pruža realne osnove za uspeh u borbi za Stefanov život.

U Štutgart bi porodica Miladinović trebalo da krene za dve nedelje. Očekuju da će im u narednim danima iz Nemačke stići predračun troškova. Sigurno je da potrebna sredstva neće biti mala i da će ono što su sakupili, biti nedovoljno. Obratili su se Ministarstvu zdravlja Republike Srbije da plati troškove lečenja, imajući u vidu da su u više navrata obećali da će ih finansirati. Odgovor čekaju.

U međuvremenu pokrenut je SMS broj preko fondacije “Budi Human”.

Upiši 214 i pošalji SMS na 3030 ( Za Srbiju)
Cena poruke: 200 din (PDV se ne naplaćuje)

Upiši human 214 i pošalji SMS na 455 ( za Švajcarsku)
Cena poruke: 20 CHF

Za pomoć Stefanu otvoreni su i dinarski i devizni računi.

Uplati na račune:
Dinarski: 160-458735-10
Devizni: 00-540-0001835.2
IBAN: RS35160005400001835240

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com