Društvo

Dragana Sotirovski: Velike probleme prave seoski vodovodi

Najveći problem u ovom trenutku za lokalne samouprave je  kako rešiti status seoskih vodovoda, ali se ne može zanemariti ni problem  radioaktivnih gromobrana kojih za sada ima samo u Nišu i Aleksincu i koje što pre moramo ukloniti, a  ne sme se zanemariti ni problem manjka zaposlenih u nekim inspekcijskim službama, istakla je Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga koja je sa republičkim inspekcijskim službama juče posetila Gradsku kuću u okviru akcije „Karavan“.

Predstavnici republičkih inspekcija su razgovarali sa predstavnicima gradskih opština, njihovim saradnicima, načelnicima i inspekcijama. Sastanak će se, prema rečima Dragane Sotirosvski, nastaviti u petak, 3. avgusta, kada će inspekcijske službe Nišavskog upravnog okruga sresti sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem, ali će ovom sastanku prisustvovati ceo njegov kabinet.

„Problem je sa seoskim vodovodima je  utoliko veći jer lokalne samouprave za sada nemaju mehanizam za njegovo rešenje.Ministarstvo za građevinu je organizovalo nekeoliko sastanaka povodom ovog problema, pokušavamo na sve načine da u pojedinim selima vodovode koji se još uvek vode kao seoski i niko ne rukovodi njima osim sela, odnosno mesne zajednice, uvededmo u sistem i brigu i njima preuzmu komunalna preduzeća određenih lokalnih samouprava, da ti ljudi plaćaju vodu, a da se opet lokalna preduzeća obavežu da ove vodovode održavaju“, naglasila je Dragana Sotirovski.

Ona je dodala da su različiti načini snabdevanja vodom u selima na teritoriji Nišavskoh upravnog okruga što problem njihovog sistemskog rešavanja samo usložnjava.

Foto: Niške Vesti

„Ima tu i bunara i klasičnih seoskih vodovoda i kojima se stara samo selo. Zbog toga naša sanitarna inspekcija stalno proverava ispravnost vode u takvim vodovodima jer postoji stalno strah od epidemija. I to je opravdano jer se svi još sećamo situacije u Mozgovu kod Aleksinca pre nekoliko godina kada su imali problem sa žuticom. Sada je Mozgovo uključeno u vodosnabdevanje čitavog okruga, odnosno vodosistema u Aleksincu i problem je rešan, ali  samo Aleksinac ima 72 sela na svom području što znači da će ovo  biti dugotrajan proces“.

Jedna od akcija koja je aktivirana tokom „ Karavana“ je uklanjanje  radioaktivnih gromobrana.

„Viće to velika akcija za nas, a tim povodom očekujemo i dolazak   ministra Gorana Trivana. Pozvali smo ga, odazvao se. Inače, paradokslano zvuči ali su Niš i Aleksinac jedine opštine u našem okrugu koje imaju radioaktivne gromobrane. Moraćemo to da rešimo, ali pre toga ćemo videti i koliko će to koštati i na koji način ćemo to uraditi“, dodala je Dragana Sotirovski.

Rešavanje problema manjka zaposlenih, pre svega u inspekcijskim službama tako će biti na dnevnom redu u narednom periodu.

Foto: Niške Vesti

„Republički inspektori poznaju gotovo sve probleme u svim lokalnim samoupravama i u lokalnim preduzećima, ali se oni sreću sa problemom manjka zaposlenih. Tamo gde Vladina Komisija da zeleno svetlo za primanje radnika Ministarstvo finansija to ne prati pa para nema za njegovu platu“, dodala je Sotirovski.

Ona je na satanku istakla da se kod gradskih opština takođe javljaju odgovarajući problemi ali su oni malo drugačiji.

„U ovom slučaju do problema ponekad dolazi jer ne postoji dovoljno razumevanja između grada i opština. Ovo je prilika da se progovori i o tome i da se ti problemi prevaziđu kako bi i grad i gradske optine funkcionisale na bolji način, a sve zarad i samo zbog građana“, naglasila Dragana Sotirovski.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga u Nišu je najavila i drugi deo „Karavana“. Uslediće drugi obilazak lokalnih samouprava kada će se proveravati da li su otklonile  nepravilnosti i nredostatke na koje im je ukazano.

„Ova godine biće savetodavna, a već iduće godine moraćemo na ovaj ili onaj način da se kažnjavamo, a one lokalne samouprave koje ne budu otklonile nedostatke na koje ukažu naše republičke inspekcijske službe biće kažnjene“, zaključila je Dragana Sotirovski.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com