Društvo

Dragana Sotirovski: Inostrane kompanije u najvećoj meri poštuju propisane mere

Zaposleni u Nišu žalili su se inspekciji rada Nišavskog upravnog okruga, a prijave su se uglavnom odnosile na mere zaštite koje poslodavac preduzima. Pomoć od inspekcije su tražile i majke dece mlađe od 12 godina, rekla je Niškim Vestima načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski.

“Nepavilnosti je bilo, ali su one istog trenutka kada inspekcija naloži ispravljene. U najvećoj meri propisane mere poštuju strane kompanije”, istakla je Sotirovski.

Ona je rekla da većina fabrika i radnih organizacija u Nišu rade. Samo manji broj njih je uspeo da organizuje rad od kuće. Zbog specifičnosti posla kojim se bave, retko koja fabrika može da omogući svojim zaposlenima da rade od kuće, ali one moraju da preduzmu propisane mere u cilju očuvanja zdravlja zaposlenih.

“Majke koje imaju malu decu su se obraćale inspekciji, a čiji supružnici rade, ili samohrane majke, jer nema ko da se brine o njima u ovoj situaciji. Međutim, praksa je pokazala da je većina inostranih kompanija imala razumevanja za takve situacije”, kazala je Dragana Sotirovski.

Ona ističe i da radnici neće da brane svoja prava, već se inspekcijama obraćaju uglavnom anonimno. Kako onda misle da Inspekcija rada može da ih štiti, kada oni sami sebe ne žele da zaštite, pita se Sotirovski.  Komentarišući trenutnu situaciju sa zaposlenima u kompanijama koji najavljuju štrajk brinući se za svoje zdravlje kaže da se ukoliko misle da ima nepravilnsti slobodno obrate inspekciji rada.

Građani i privrеdnici  Srbijе mogu putеm mеjla  kontakt@inspektor.gov.rs  ili pozivom na tеlеfon Kontakt cеntar da podnеsu prijavu rеpubličkim inspеkcijama i da budu obavеštеni o ishodu postupka koji sе vodi po podnеtoj prеdstavci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Kakve veze ima sto inspekcije zovu anonimno? Pa i ako pozovu anonimno, inspekcija bi mogla opet da proveri rad te firme. U takvom smo stanju da ljudi ne smeju da se iskreno izjasne a kamoli pozale. A drugo ne razumem sto gospodja Sotirovski stranacki postavljena na mestu na kome se nalazi komentarise ovo. I svaki njen komentar koji da, je samo kombinovanje reci cisto koliko da vam zamaze oci svima kako je nesto rekla. A zapravo nista nije rekla. Tuzno ali istinito. Pre neki dan u emisiji kod Dusice Dejic, voditeljka joj postavlja neko pitanje, gospodja odgovara nesto trece. Bravo bre haha

  2. Poštovani, smatramo vas za relevantni izvor informacija samim tim odlučili smo da vam se obratimo. U našoj fabrici Olimpias Knitting postoji više zaraženih osoba virusom COVID19, ali nas rukovodstvo fabrike tera da radimo. Pokušavaju da zataškaju situaciju u firmi, ali na njihovu žalost radnici koji si zaraženi nas obaveštavaju jer znaju u kakvoj sredini radimo i da će se to prećutati. Jutros smo sami, samovoljno napustili firmu u kojoj su ostali samo šefovi pogona koji je žarište virusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com