Društvo

Dragana Moles u Rimu peva ali se i bori kao gladijator

Operska pevačica Dragana Moles i njena partnerka iz tima „Bauk“ Jana Spasić popele su se minulog vikenda na pobedničko postolje takmičenja „Ženski challenge“ na strelištu u Malči pošto su  sakupile najviše bodova u streljaštvu, streličarstvu i prelasku preko zategnutog užeta, odnosno „kurirskog prelaza“.

Bilo je to veliko iznenadjenje za sve prisutne jer su se na strelištu u Malči kraj Niša nadmetale žene koje rade kao profesionalni vojnici i policajci, takmičarke klubova za ekstremne sportove i članice planinarskih društava.

Moles je medjutim kazala  da se praktično čitav život priprema za takva takmičenja da se uvek bavila ekstremnim sportovima, jer je „malo žensko, malo muško“, a izmedju ostalog je gladijator u glavnom gradu Italije.

„Od 13 godina koliko živim i radi u Rimu, već  devet godina sam deo asocijacije  „Gruppo storiko romano“koja svake godine 21. aprila, na dan koji se proslavlja kao rodjendan Rima organizuje gladijatorske borbe i i paradu u kojoj je na hiljade ljudi iz čitavog sveta obučeno poput starih Rimljana. Na dan kada su Romul i Rem osnovali Rim u cirkusu Maksimusu u Rimu bori se oko 500 “gladijatora i varvara”, rekla je Moles.

Ona je kazala da se kao gladijator bori i obučavam ljude da se bore na različite načine.

„Gladijatori imaju dvadesetak kategorija i oružja, a u zavisnosti od gradje dele se u dve velike grupe “teške” i “lake“. Jedna od kategorija u grupi „lakih“ u okviru koje borim je “oplamoko” i  za tu borbu koristim štit, mali bodež i koplje. U kategoriji “provokator” za borbu koristim štit i mač. Gladijatore i varvare planiramo da dovedemo i u Niš, od 14. do 16. juna kada se u Nišu održava viteški turnir. Neće biti na hiljade gladijatora, ali biće to jedna lepa povorka.  Instruktori gladijatorstva učiće Nišlije ne samo da se bore, već i plesove iz starog Rima, a biće tu i škole latinskog jezika“, izjavila je Moles.

Ona je izjavila da veruje da će se Nišlijke odlično snaći  u borbama varvara i gladijatora, jer takodje veruje da smo mi Srpkinje, za razliku od drugih nacija, „rodjene ratnice“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com