Kultura

Dragan Vujić Vujke: “Nagrade su kao pubertet”

„Psi umiru sami“ rediteljski debi Nikole Petrovića prikazan je na Letnjoj pozornici kao drugi film četvrte festivalske večeri 54. Filmskih susreta u Nišu.

Glavnu ulogu tumači naturščik Srđan Petrović iz Ivanjice, kome je ovo prvo učešće ikada na filmu, a tu su još Dragan Vujić Vujke, Miloš Timotijević, Srđan Žika Todorović, Draginja Mileusnić i Mina Obradović.

“Psi umiru sami” je debitantski film samoukog reditelja i scenariste Nikole Petrovića. Studirao je zvuk, ali ga je oduvek zanimala režija. Poštuje i ceni domaće reditelje, ali mu nisu inspirativni. Kristofer Nolan, Dejvid Finčer, Daren Aronofski, Kventin Tarantino su neka od imena koje smatra uzorima, koliko u smislu stila toliko i zbog toga što ni oni nisu završili filmske škole za režiju, a imali su snage da naprave film.

Priča je zanimljiva, i u sebi ima i triler i dramu i misteriju, pa i malo fantastike.

Film smo snimali tri godine i dosta toga je dijametralno suprotno u odnosu na to što sam radio do sada, u pozorištu, na filmu i televiziji. Ovo je baš drama. Jedan vrlo zahtevan i kompleksan lik, običan čovek koji živi neka druga stanja. Ovo nije veliki film. Autorski je, i podseća na norveške noar (nordic noir) filmove. S druge strane, toplina i kompaktnost koju smo mi imali snimajući, oseća se u filmu. Drago mi je da je ušao u tih 12 filmova koji su reprezent ove godine na Filmskom festivalu u Nišu“ istakao je Dragan Vujić Vujke koji u filmu tumači lik policajca pred penzijom koji pokušava da reši zategnute odnose sa svojom kćerkom.

Originalni plakat filma

Radnja filma prati Viktora, nekadašnjeg radnika programerske firme, koji napušta heotični život prestonice i sreću traži u malim stvarima. Film je sniman tri godine, najviše iz razloga što ga nije podržala nijedna zvanična kulturna državna instucija. S druge strane, publika je odreagovala na zadovoljstvo svih.

Kao nekom ko igra u filmu, najveću nagradu dala je publika koja je iskrenim aplauzom pozdravila sve ljude uključujući i mene u tom liku. Drago mi je što je film počeo da živi svoj filmski život ovde, baš u Tvrđavi. Ako bude nagrade bićemo srećni i zadovoljni ako ne bude vidimo se, bože zdravlja, sa nekim drugim filmom. Znate, nagrade su lepa stvar, ali to je kao i pubertet. Negde je slatko dok je tu, posle kad prođe sećamo se lepih stvari“, kaže Vujke.

Foto: SP

Dragan Vujić Vujke pre nekoliko godina je bio na poziciji umetničkog direktora festivala. Iz vizure aktivnog učesnika i glumca, kad podvuče crtu, kaže, da “niški festival svojim dignitetom, svojom tradicijom i kvalitetom, i dalje pokazuje svim festivalima u regionu kako to neka divna, draga i odana filmska publika dočekuje i ispraća i glumce i filmove koje mi igramo. To je glavna nagrada festivala. Niš svojom južnjačkom toplinom, doprinosi da se mi koji dođemo ovde ne osećamo kao gosti, nego kao deo ove sredine i ovih ljudi“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com