DruštvoKultura

Dragan Velikić otvorio Nišville jazz Teatar

Dragan Velikić, nagrađivani srpski književnik i dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade, sinoć je otvorio VII Jazz Teatarski Festival, ove godine se održava pod sloganom „Uprkos tuzi“, a samim tim i XXIX Internacionalni Nisville Jazz Festival. Prenosimo Velikićev govor u celini.

„Festivali su fešte…slavlja… veselje. Svaki festival pa tako i ovaj naš Nišville. Paradoks postoji samo na prvi pogled. Ne toliko zbog toga što je i tuga sastavni deo svakog života. Već zato jer je pozorište, istinito i živo pozorište, večiti propitivač svih aspekata tog teškog, a toliko nam dragog života, koji ne staje i ne prestaje da nas mami ni u tragičnim okolnostima. Tragedija nas je sve zadesila ovog maja.Tragedija nad kojom ostajemo nemi, prepuni pitanja bez odgovora. I nismo ni prvi ni poslednji u tom jadu.Više od dve i po hiljade godina pozorište pokušava da otključa tu tajnu, da prodre u suštinu ljudske tragedije i tuge, da joj uzme meru, nađe objašnjenje, da vidi možemo li nešto iz doživljenog da naučimo, da promenimo. Te odgovore nastavljamo zajedno da tražimo ovog avgusta i mi, ovde u Nišu. Sa nadom da izađemo bolji i jači, uprkos tuzi. A tu nadu najbolje reflektuje naziv jednog od programa pred nama (pozorišna radionica) – POKRENI SE, KRENI I PRIMENI. A znamo dobro da je smisao u: PROMENI!Proglašavam VII Internacionalni Nišville Jazz TEATARSKI Festival 2023 otvorenim!“

Prema rečima organizatora, zbog najavljenih vremenski nepogoda za večeras predstava PLAVOG pozorišta (Beograd) ANTIGONINA DUŠA po tekstu: Sofokle,V.Vulf,M.F.Dostojevskog, Lenjina premešta se u salu Narodnog pozorišta od 20.30, dok se predstava PASTET Independent Artists za projekat/Nezavisni umetnici for the project Sofija, Bugarska, otkazuje.

Satnica programa za subotu 5. avgust:

Jazz teatar:

20:30 Amfiteatar pored Nišave

Independent Artists za projekat/Nezavisni umetnici for the project  Sofija, Bugarska, predstava: PASTET

22:00  Beogradska kapija u Tvrđavi

PLAVO pozorište, Beograd, Srbija

Predstava: ANTIGONINA DUŠA po tekstu: Sofokle,V.Vulf,M.F.Dostojevskog, Lenjina

Museum – youth stage ispred Nišville jazz muzeja kod Stambol kapije od 19.30 h:

Fighting Sparrow (Niš)

– Toxirro (Niš)

Nišville Movie Summit

STREET MOVIE  (pored fontane na Trgu kralja Milana)

Početak: 20:30

 ZLATO RAJNE (RHEINGOLD)

Reditelj: Fatih Akin

Uloge: Emilio Sakraya, Mona Pirzad, Julia Goldberg, Sogol Faghani, Karim Günes, DoğaGü

ANET (ANNETTE)

Države: Belgija, Francuska, Nemačka

Reditelj: Leos Carax

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com