ObrazovanjeVirus KoronaZdravlje

DRAGAN GEJO: Epidemiološka situacija u školama se prati iz sata u sat i za sada je stabilna

U Srbiji je sve više dece, odnosno školaraca, pozitivnih na Covid19, a tamo gde je najkritičnije škole su prešle na onlajn nastavu. Na teritoriji Školske uprave Niš koja pokriva tri okruga, Nišavski, Pirotski i Toplički, situacija vezana za koronavirus je stabilna, a potpuna onlajn nastava sprovodi se samo u jednoj školi u Aleksincu i trajeće nedelju dana.

 

“Broj obolele dece i nastavnika jeste povećan u odnosu na neki prethodni period, ali je to u procentima jako malo tako da situacija nije opasna. I dalje je na snazi pravilo da ukoliko u jednoj grupi imamo dva obolela deteta ta grupa istog trenutka prelazi na onlajn nastavu. To je trenutno situacija u Aleksincu gde je u jednoj školi obolelo 12 učenika i jedan broj nastavnika ali je svaga jedna grupa prešla na onlajn nastavu. Iz Krizbog štaba Aleksinca su zahtevali, obzirom da ima obolelih i nastavnika da onlajn nastava traje dve nedelje. Ministarstvo je dozvolilo da to bude na nedelju dana, a sve će zavisiti od situacije koja se prati svakodnevno”, kaže Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu.

Kada se radi o školama u Nišu, osnovnim i srednjim, situacija se prati iz sata u sat.

“Školska uprava u Nišu na dnevnom nivou prikuplja podatke o broju inficirane dece, školaraca i nastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama. Iz prikupljenih podataka se zaključuje da je na teritoriji Niša situacija vezana za koronavirus stabilna. U stalnoj smo vezi sa Institutom za javno zdravlje i sa epidemiologom dr Batom Tiodorovićem”, ističe Gejo.

Dodaje da su škole ažurne i svi već znaju da mora blagovremeno i brzo da se reaguje šta god da se dešava u školi.

“Apelujem da se vodi računa o merama, da se drži odgovarajuća distanca, da se nose maske, da se dezinfikuju prostorije. U protivnom, ako se ne budu deca pridržavala mera u školi ali i van škole i nastavi se za organizovanjem žurki može da dođe do eskalacije epidemije kakav je slučaj bio prošle godine u ovo vreme”, kaže Gejo.

Dodaje da je sve moguće, ali ako se budu poštavala pravila i mere školska godina može da se završi na način na koji sada rade škole.

“Ako je potrebno da odemo na onlajn nastavu otići ćemo nedelju dve ako će to dati pozitivne rezultate, ali se ja nadam da do toga neđe doći”, naglašava Gejo.

Prema njegovim rečima Školska uprava svakog dana dobija izveštaje iz škola. I u nekim školama bude jedan do sva učenika ili nastavnika koji su sa simptomima korone.

“Ukoliko taj broj skoči na sedam do osam učenika i nastavnika kao što je to bilo prošle godine u školama Stefan Nemanja i Bora Stanković kao i Dušanu Radoviću, te škole će odmah preći na onlajn nastavu. Reagovaćemo uvek blagovremeno kako bi se sprečilo dalje povećanje brojeva. Za sada je situacija stabilna”, zaključuje Dragan Gejo.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. U jednoj maloj muxickoj skoli na jugu 9 nastavnika (50%) je obolelo!!! I broj dece, bolesna se ni me zna. Nisu dobili saglasnist Skolske uprave, ni ministarstva da predju na online. Toliko o tome!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com