DruštvoZdravlje

Dr Vukadinović: Za predoziranje narkotcima četrnaestogodišnjeg dečaka iz Niša ne treba kriviti samo roditelje

Jučerašnje dramatično spašavanje u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu četranestogodišnjeg dečaka koji se predozirao metadonom, heroinom i kanabisom uznemirilo je građane ne samo u Nišu, već u čitavoj našoj zemlji, o čemu svedoče i brojni komentari na društvenim mrežama.

Građani uglavnom pitaju kako je jedno četrnaestogodišnje dete moglo da dođe do herioina ili metadona, ali i gde su se njegovi roditelji ili bliži rođaci nalazili u vreme dok je on koristio narkotike, kao i da li su roditelji primetili da je njihov sin počeo da se drogira.

Načelnik Odeljenja za narkomaniju pri Specijalnoj bolnici u Gornjoj Toponici psihijatar dr Dragan Vukadinović je kazao da je problem narkomanije u našem društvu mnogo veći, tako da za ono što se dogodilo dečaku u Nišu ne treba optuživati samo roditelje.

„Decenijama unazad prećutno i lagano prihvatamo urušavanje vekovnih moralnih i etičkih okvira. Pričamo o legalizaciji marihuane, a mislimo na legalizaciju iste i dekriminalizaciju njene proizvodnje i prodaje, (zlo)upotrebu droga proglašavamo slobodom izbora „životnog stila“ pojedinca, razne perverzije i devijacije seksualnog nagona zovemo seksualne slobode i propagiramo ih indirektno u medijima, na novootvorene kockarnice gledamo kao na slobodu tržišta i sada se čudimo što se četrnaestogodišnjak predozirao“, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, sasvim sigurno će se pojedinci sablažljavati nad tom činjenicom par dana, a onda ćemo opet kao društvo nastaviti da veličamo materijalne i devijantne vrednosti umesto duhovnih i moralnih.

Vukadinović je izjavio da ne postoje apsolutno sigurni podaci o zastupljenosti psihoaktivnih supstanci kod dece u našoj zemlji, ali u medijima figuriše podatak da je svaki sedmi srednjoškolac probao psihoaktivnu supstancu.

Prema njegovim rečima, periodična upotreba psihoaktivnih supstanci može da „prođe ispod radara“ roditelja i bliskih rođaka, barem na početku upotrebe, jer promene koje izazivaju psihoaktivne supstance ne moraju da budu uočljive. Po nekada, dodao je Vukadinović, čak i lekari koji se profesionalno bave bolestima zavisnosti, ne mogu da ih primete.

„Pojedini roditelji znaju da njihove dete ili deca koriste psihoktivne supstance i zato se vrlo aktivno bore protiv uvođenja obaveznog testiranja na narkotike u srednjim školama. Ta mera je vrlo bitna u prevenciji i lečenju bolesti zavisnosti, ali i u suzbijanju nasilja u školama i postojala je ideja da se ona uvede u srednjim školama, a učenici bi se testirali na svakih šest meseci. Međutim, došlo je do opšte pobune pojedinih roditelja, a i sam sam lično prisustvovao takvim situacijama na savetima roditelja. Reagovao je i zaštitnik građana. Pozivajući se na prava deteta i na slične liberalne zakone u zapadnim zemljama, realizacija ideja je stopirana, iako mislim da je odlična“, istakao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, testiranje postoji u nekim zemljama, uglavnom na zapadu, ali generalno svuda se problem korišćenja psihoaktivnih supstanci relativizuje i podvodi pod životne stilove i lične slobode pojedinca.

„Ne insistira se na tome da se utvrdi da li neko koristi psihoaktivne supstance i da se to koristi kao metoda prevencije. Samo saznanje da postoji mogućnost testiranja, deluje preventivno. Ukoliko bi se donela odluka o testiranju, sklopio bi se ugovor sa institucijom koja je ovlašćena za takve provere i ugovorom bi se precizirao uzorak, odnosno broj lica koji bi se testirao. Testiranje se radi uglavnom iz urina, jer je testiranje iz pljuvačke značajno skuplje. Najpre se radi brz test i on pokazuje da li je potrebno uraditi ozbiljniju laboratorijsku analizu ili ne“, objasnio je dr Vukadinović.

On je izjavio da visok procenat onih koji tokom odrastanja i sazrevanja imaju kontakt sa narkoticima, srećom na kraju ne uđu u „ozbiljne vode“, ali na žalost u toj grupi onih koji eksperimentišu sa psihoaktivnim supstancama ima i onih koji će celog života imati ozbiljne probleme zbog toga.

Lečenje narkomanije, dodao je Vukadinović, je individualno i nikada ne može da predvidi koliko će trajati, ali on ima stav da je narkomanija izlečiva i taj optimizam širi među svojim pacijentima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

13 Komentara

 1. Bravo, Dr Vukadinovicu! Kratko i jasno ste sve objasnili, preostaje samo da, sa drugim svojim kolegama adiktolozima ostanete uporni u naporima da se skole i drustvo u celini ozbiljnije pozabave prevencijom ovog zla, ukljucujuci i povremeno testiranje ucenika na narkotike. Pozdrav i – srecno!

  1. Ono sto je dr.Vukadinovic rekao, nedvojbeno je tacno !
   Pitanje svih pitanja je, kako deca dolaze do droge i postaju narkomanski zavisnici ? Zasto se hvataju ,samo,sitni dileri, koji se spasavaju na takav nacin, sto i njih proglasavaju za zavisnike ! Gde je borba protiv “ krupnih riba“ koji razgranavaju mrezu ! Puni su mediji hapsenja vodja narko kartela a situacija, na ulici se ne manja ! Naprotiv !

 2. Kriva je današnja vlast,zar Vučić ne štiti vlasnika najveće mašinerije za marihuanu Jovanjica,zar vulin nije glavni diler ua koku i dop u Evropi pitajte FBI ako ja lažem,kako su roditelji krivi?Kriva je mafijaška vlast kartel sns!

  1. Manje gledajte televiziju, droga je problem bila I u predhodnim vlastima. Jedini izlaz test na narkotike obavezno na 6 meseci u svim školama od 5 razreda. A sta cemo sa starijim korisnicima?

 3. Bravo Doktore
  Javite se češce ,potrebni ste ovom narodu.Verujte mi na reč.
  Bice te čitani.Mnogima ce otvoriti oči.
  Hvala puno i mnogo uspeha na Vašem profesionalnom radu…

 4. Roditelji budale, čine deci medvedju uslugu misle da.je njihovo odobravanje veličina i razumevanje i da vole sviju decu za mene nije to ljubav ako vidiš da ti se dete truje na tvoje oči, to je ludost a ne ljubav.

 5. Jbt, koliko „naručenih“ komentara.. A inače što ne prokomentarisa hapšenje šuraka dr. Perišića: direktora K. C. i bivšeg direktora D. Zdravlja Niš.. a šurak mu bio vozač saniteta za iste i kao takav švercovao i raznosio i heroin i marihuanu po gradu ali i Srbiji..pre par dana uhapšen u Beogradu! A kako znali dilere i narkomane??! Xaxxx.. pa eto, zamisli ovu priču.. A inače nisu Vučićevi već još iz vremena DOS_a na funkcijama! ( + Što se tiče lečenja u Topaonici – Avganistan nije ravan. Ljude na samrti, iscrpljene narkomane em krate za terapiju, vezuju, tuku i zamisli : pacijenta u krizi oni vuku na jutarnju fiskulturne???!! E, Bože Gospode.. ( otvoris li usta i požališ porodici ili slično – direkt na prijemno a tamo možeš i godinama da sediš „jer svaki narkoman ima već neku šifru..zato se i drogiraju“ .. Koliki je procenat izlečenja narkomana u Nišu: „dolini gladnih“ .. bitno da Peri#ić i Vukadinjovic imaju po 4, 5 ,7 i 9 apartmana po Grčkoj i vile u Crnoj Gori.. Koliki je odnos izlečenih- umrlih narkomana u Nišu??! Priča to neko decenijama u Nišu ali uzalud!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com