DruštvoZdravlje

Dr Vukadinović: Za predoziranje narkotcima četrnaestogodišnjeg dečaka iz Niša ne treba kriviti samo roditelje

Jučerašnje dramatično spašavanje u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu četranestogodišnjeg dečaka koji se predozirao metadonom, heroinom i kanabisom uznemirilo je građane ne samo u Nišu, već u čitavoj našoj zemlji, o čemu svedoče i brojni komentari na društvenim mrežama.

Građani uglavnom pitaju kako je jedno četrnaestogodišnje dete moglo da dođe do herioina ili metadona, ali i gde su se njegovi roditelji ili bliži rođaci nalazili u vreme dok je on koristio narkotike, kao i da li su roditelji primetili da je njihov sin počeo da se drogira.

Načelnik Odeljenja za narkomaniju pri Specijalnoj bolnici u Gornjoj Toponici psihijatar dr Dragan Vukadinović je kazao da je problem narkomanije u našem društvu mnogo veći, tako da za ono što se dogodilo dečaku u Nišu ne treba optuživati samo roditelje.

„Decenijama unazad prećutno i lagano prihvatamo urušavanje vekovnih moralnih i etičkih okvira. Pričamo o legalizaciji marihuane, a mislimo na legalizaciju iste i dekriminalizaciju njene proizvodnje i prodaje, (zlo)upotrebu droga proglašavamo slobodom izbora “životnog stila” pojedinca, razne perverzije i devijacije seksualnog nagona zovemo seksualne slobode i propagiramo ih indirektno u medijima, na novootvorene kockarnice gledamo kao na slobodu tržišta i sada se čudimo što se četrnaestogodišnjak predozirao“, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, sasvim sigurno će se pojedinci sablažljavati nad tom činjenicom par dana, a onda ćemo opet kao društvo nastaviti da veličamo materijalne i devijantne vrednosti umesto duhovnih i moralnih.

Vukadinović je izjavio da ne postoje apsolutno sigurni podaci o zastupljenosti psihoaktivnih supstanci kod dece u našoj zemlji, ali u medijima figuriše podatak da je svaki sedmi srednjoškolac probao psihoaktivnu supstancu.

Prema njegovim rečima, periodična upotreba psihoaktivnih supstanci može da „prođe ispod radara“ roditelja i bliskih rođaka, barem na početku upotrebe, jer promene koje izazivaju psihoaktivne supstance ne moraju da budu uočljive. Po nekada, dodao je Vukadinović, čak i lekari koji se profesionalno bave bolestima zavisnosti, ne mogu da ih primete.

„Pojedini roditelji znaju da njihove dete ili deca koriste psihoktivne supstance i zato se vrlo aktivno bore protiv uvođenja obaveznog testiranja na narkotike u srednjim školama. Ta mera je vrlo bitna u prevenciji i lečenju bolesti zavisnosti, ali i u suzbijanju nasilja u školama i postojala je ideja da se ona uvede u srednjim školama, a učenici bi se testirali na svakih šest meseci. Međutim, došlo je do opšte pobune pojedinih roditelja, a i sam sam lično prisustvovao takvim situacijama na savetima roditelja. Reagovao je i zaštitnik građana. Pozivajući se na prava deteta i na slične liberalne zakone u zapadnim zemljama, realizacija ideja je stopirana, iako mislim da je odlična“, istakao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, testiranje postoji u nekim zemljama, uglavnom na zapadu, ali generalno svuda se problem korišćenja psihoaktivnih supstanci relativizuje i podvodi pod životne stilove i lične slobode pojedinca.

„Ne insistira se na tome da se utvrdi da li neko koristi psihoaktivne supstance i da se to koristi kao metoda prevencije. Samo saznanje da postoji mogućnost testiranja, deluje preventivno. Ukoliko bi se donela odluka o testiranju, sklopio bi se ugovor sa institucijom koja je ovlašćena za takve provere i ugovorom bi se precizirao uzorak, odnosno broj lica koji bi se testirao. Testiranje se radi uglavnom iz urina, jer je testiranje iz pljuvačke značajno skuplje. Najpre se radi brz test i on pokazuje da li je potrebno uraditi ozbiljniju laboratorijsku analizu ili ne“, objasnio je dr Vukadinović.

On je izjavio da visok procenat onih koji tokom odrastanja i sazrevanja imaju kontakt sa narkoticima, srećom na kraju ne uđu u „ozbiljne vode“, ali na žalost u toj grupi onih koji eksperimentišu sa psihoaktivnim supstancama ima i onih koji će celog života imati ozbiljne probleme zbog toga.

Lečenje narkomanije, dodao je Vukadinović, je individualno i nikada ne može da predvidi koliko će trajati, ali on ima stav da je narkomanija izlečiva i taj optimizam širi među svojim pacijentima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

13 Komentara

  1. Bravo, Dr Vukadinovicu! Kratko i jasno ste sve objasnili, preostaje samo da, sa drugim svojim kolegama adiktolozima ostanete uporni u naporima da se skole i drustvo u celini ozbiljnije pozabave prevencijom ovog zla, ukljucujuci i povremeno testiranje ucenika na narkotike. Pozdrav i – srecno!

    1. Ono sto je dr.Vukadinovic rekao, nedvojbeno je tacno !
      Pitanje svih pitanja je, kako deca dolaze do droge i postaju narkomanski zavisnici ? Zasto se hvataju ,samo,sitni dileri, koji se spasavaju na takav nacin, sto i njih proglasavaju za zavisnike ! Gde je borba protiv ” krupnih riba” koji razgranavaju mrezu ! Puni su mediji hapsenja vodja narko kartela a situacija, na ulici se ne manja ! Naprotiv !

  2. Jos jedno bravo za Dr Vukadinovica!Spreciti je mnogooo lakse,bezbolnije,jeftinije nego leciti ono sto cesto ne mozemo izleciti.Sve podrske predlozenoj meri!

  3. Kriva je današnja vlast,zar Vučić ne štiti vlasnika najveće mašinerije za marihuanu Jovanjica,zar vulin nije glavni diler ua koku i dop u Evropi pitajte FBI ako ja lažem,kako su roditelji krivi?Kriva je mafijaška vlast kartel sns!

    1. Manje gledajte televiziju, droga je problem bila I u predhodnim vlastima. Jedini izlaz test na narkotike obavezno na 6 meseci u svim školama od 5 razreda. A sta cemo sa starijim korisnicima?

    2. Tako je, država je najveći narkodiler, a BIA sprovodilac, ovo je već i najvećoj budali jasno, ogrezli u kriminalu do guše

  4. Narkomane ne treba štititi niti spasavati. Ko jednom proba to zavrsio je zauvek.

  5. Bravo Doktore
    Javite se češce ,potrebni ste ovom narodu.Verujte mi na reč.
    Bice te čitani.Mnogima ce otvoriti oči.
    Hvala puno i mnogo uspeha na Vašem profesionalnom radu…

  6. Roditelji budale, čine deci medvedju uslugu misle da.je njihovo odobravanje veličina i razumevanje i da vole sviju decu za mene nije to ljubav ako vidiš da ti se dete truje na tvoje oči, to je ludost a ne ljubav.

  7. Jbt, koliko “naručenih” komentara.. A inače što ne prokomentarisa hapšenje šuraka dr. Perišića: direktora K. C. i bivšeg direktora D. Zdravlja Niš.. a šurak mu bio vozač saniteta za iste i kao takav švercovao i raznosio i heroin i marihuanu po gradu ali i Srbiji..pre par dana uhapšen u Beogradu! A kako znali dilere i narkomane??! Xaxxx.. pa eto, zamisli ovu priču.. A inače nisu Vučićevi već još iz vremena DOS_a na funkcijama! ( + Što se tiče lečenja u Topaonici – Avganistan nije ravan. Ljude na samrti, iscrpljene narkomane em krate za terapiju, vezuju, tuku i zamisli : pacijenta u krizi oni vuku na jutarnju fiskulturne???!! E, Bože Gospode.. ( otvoris li usta i požališ porodici ili slično – direkt na prijemno a tamo možeš i godinama da sediš “jer svaki narkoman ima već neku šifru..zato se i drogiraju” .. Koliki je procenat izlečenja narkomana u Nišu: “dolini gladnih” .. bitno da Peri#ić i Vukadinjovic imaju po 4, 5 ,7 i 9 apartmana po Grčkoj i vile u Crnoj Gori.. Koliki je odnos izlečenih- umrlih narkomana u Nišu??! Priča to neko decenijama u Nišu ali uzalud!

    1. Svaka čast na komentaru,
      mnogo veći utisak i poverenje osetih nego kod Vukadinovića.
      (Kao i Dr Kreka, Dragice)
      Pozdravljam Vas i svako dobro želim.

  8. Bravo za ovog sto se potpisao kao dr Joca Pavic,ali bravo,svaka cast sto imas ono pa si rekao,inace ti se crno pise ako si stvarno doktor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com