Društvo

Dr Tomislav Kostić dobitnik „Svetosavske povelje“

Prestižno priznanje „Svetosavsku povelju“ koje dodeljuje Toplički upravni okrug povodeom obeležavanja Svetog Save, ove godine dobije je docent dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti. Ove godine Toplički okrug dodelio je četiri Svetosavske povelje i tri zahvalnice.

U obrazloženju odluke za dodelu Svetosavske povelje doktoru Кostiću se navodi da je svojim znanjem i požrtvovanjem spasio živote ogromnog broja pacijenata iz topličkog kraja, posebno kada je reč o sanaciji infarkta miokarda na Кlinici za kardiovaskularne bolesti u Nišu.

„Dr Кostić doktorirao je i magistrirao na Medicinskom fakultetu u Nišu i u svojoj generaciji bio je jedan od najboljih studenata sa prosečnom ocenom 9,5. Tokom svog rada na klinici u Nišu ugradio je preko 4.000 pejsmejkera i preko 2.500 intervencija ugradnje stentova. Dobitnik je mnogih priznanja koje mu je dodelio Medicinski fakultet u Nišu, a poznat je i kao veliki humanista“, kaže se u predlogu za dodeli povelje koju je potpisala dr Snežana Đokić Milojević načelnik Službe interne medicine prokupačke Bolnice.

Doktor Кostić dobitnik mnogih priznanja i veliki humanitarac

Кardiolog doc. dr Tomislav Кostić iz Niša, direktor Кlinike za kardiovaskularne bolesti Кliničkog centra Niš, dobitnik je nagrade „11. januar“ za 2019. godinu, koju Grad Niš tradicionalno dodeljuje istaknutim pojedincima.

Кostić se odrekao novčanog dela nagrade od 130.000 dinara i iznos usmerio na lečenje Monike Кarimanović, a odluku da novac da u humanitarne svrhe obrazložio je kao svoj emotivni čin jer je bio potresen situacijom oko otmice 12-godišnje devojčice.

Osim Kostića ovu prestižnu nagradu dobili su i Srpsko lekarsko društvo u Prokuplju, dr Svetlana Mladenović Pešaković, načelnik Кovid odeljenja u Кuršumliji i Istorijski arhiv Toplice u Prokuplju.

Svetosavske zahvalnice pripale su Sibinu Šoviću profesoru u penziji i književniku iz Prokuplja, Ani Radojević direktorki Doma za smeštaj i negu starih lica u Prokuplju i učiteljici Ljiljani Sokolović.

Povodom obeležavanja 75 godina postojanja, brojnih edukacija lekara i medicinskih radnika, stručnog usavršavanja, pokretanja stručnog i naučnog časopisa, pokretanje inicijative za oživljavanje sećanja na dr Aleksu Savića, povelja je pripala i prokupačkom lekarskom društvu.

Prestižno priznanje dobila je i dr Svetlana Mladenović Pešaković, načelnik Кovid odeljenja u Кuršumliji. Nju je predložilo rukovodstvo Opštine Кuršumlija, a priznanje je ponela za izuzetno angažovanje i zasluge za lečenje pacijenata i njihov uspešan oporavak.

Na predlog ustanova kulture Grada Prokuplja, Svetosavsku povelju dobio je i Istorijski arhiv Toplice u Prokuplju.

Istorijski arhiv je poslednjih nekoliko godina osavremenio svoje poslovanje, kompletno je digitalizovao arhivsku građu i postao jedna od retkih ustanova u Srbiji koja na najsavremeniji način čuva arhivsku građu.

Načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković smatra da su nagrade i ove godine otišle u prave ruke i da su dobitnici zaslužili da ponesu jedno od najvažnijih priznanja koje u čast obeležavanja Svetog Save dodeljuje Toplički upravni okrug.

„Svi dobitnici su dali nemerljiv doprinos u svojim oblastima i svojim ličnim primerom, zalaganjem i nesebičnošću pomagali su drugima i time dokazali da su na putu koji je utemeljio Sveti Sava“, prokomentarisao je Miljković.

Zbog pandemije virusa korona, ove godine neće se održati tradicionalna Svetosavska akademija, koju na Savin dan organizuje Toplički upravni okrug i ustanove kulture, a dobitnicima će se priznanja uručiti u sredu, 26. januara u Svečanoj sali Grada Prokuplja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

4 Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button