Virus Korona

Dr Radmilo Janković: Situacija u Nišu relativno stabilna

Kliničko epidemiološka slika u Kliničkom centru Niš, koji je najveći Kovid objekat u Jugoistočnoj pa i u  Centralnoj Srbiji, je relativno stabilna već neki period, skoro nedelju dana, kazao je dr Radmilo Janković, direktor Klinike za intenzivnu negu i anesteziju. Jutros smo imali 312 hospitalizovanih pacijenata, a tendencija je takva da će se taj broj smanjivati, dodao je on, i da ćemo sutra imati i bolje vesti i da će broj pacijenata pasti ispod trista. To je dobro, ali ne smemo biti previše optimistični. Stoji da mere koje smo preduzeli u prethodnom periodu daju neke rezultate. Sada smo u nekom blagom padu, dodao je Janković.

 

 

„Najveći pik imali smo kada smo se približili cifri od 400 hospitalizovanih pacijenata, a od toga je samo jedna trećina, pa i manje, bila  iz Niša. Svi ostali pacijenti su bili iz manjih centara i sa Kosova i Metohije. Ono što je obeležilo drugi pik u Kliničkom centru je veliki broj kritično obolelih pacijenata koji su zahtevali intenzivno lečenje. Od početka juna do danas imali smo oko 500 pacijenata u jedinicama intenzivne nege, a od početka epidemije i 1.000“, kazao je dr Radmilo Janković.

On je dodao da je njihovo stanje teško jer započinju svoje lečenje, da ne ulazimo u to da li se svojim lekarima u malim mestima jave na vreme ili ne, relativno kasno.

 „Kod nas dolaze u vrlo teškom opštem stanju i ovde počinje naša borba za njihov život onog momenta kada ih saniteti dovezu. I dalje u intenzivnoj nezi imamo više od 50 pacijenata koji se nalaze na različitim vidovima kiseonične potpore. U svakom slučaju oni su vitalno ugroženi i pod dvadesetčetvoročasovnom su nadzoru anasteziloga i sestara. Tu je danonoćna bitka za njih“, kazao je Janković.

Među pacijentima u kovid bolnicama su, dodao je Janković, i bebice i mala deca, a najveći broj pacijenta je uglavnom mladje i umereno srednje starosne dobi, od 25 do 40 godina.

“Mladji ljudi ne podnose korona virus nimalo bolje nego stariji. Imamo u jedinicama intenzivne nege pacijente koji imaju svega 20 godina i koji su na respiratoru. Imali smo par skidanja sa mehaničke ventilacije poslednjih dana, činiće se da ćemo dobijati te bitke sve više i više”, izjavio je Janković.

Dr Janković je kazao da se u Kliničkom centru nalaze i trudnice, a osvrnuo se i na stanje bebice koja je pre neki dan rođena i čija je majka umrla.

„Bebica koja je rođena dosta ranije je dobro, stabilna je, razgovarao sam sa načelnikom neonatologije  koji bi mogao više  da kaže o tome. Potrebno je biti  stpljiv. Ona je sada na 30 procenata kiseonika, diše uz pomoć respiratora. Oni su oprezni i umereni, ali je za nas to bitka kao svetlo u moru ove tame“, kazao je Janković.

Ostale trudnice su sasvim stabilne, ne treba im intenzivna nega. Jedna je već kod kuće , druga je u terminu za porađaj.

Prema njegovim rečima u dečijoj kovid bolnici je trenutno 12 pacijenata i oni imaju blažu kliničku sliku.

On je dodao da u kovid bolnicama Kliničkom centru trenutno postoji 200 slobodnih mesta od kojih je 30-tak u jedinicama intenzivne nege

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com