Virus Korona

Dr Radmilo Janković: Ako se po jutru dan poznaje, ima nade da će biti bolje

Doktor Radmilo Janković, zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu rekao je za RTS da će vakcinacija krenuti u najvećoj mogućoj magnitudi u januaru i da ćemo polako priču o koroni staviti „ad akta“.

Kaže da je Niš proveo noć relativno miro, više od 20 niških anesteziolaga je dežuralo.

Jedna ekipa je bila dežurna u Urgentnom centru, druga je bila u crvenoj zoni, a treća u Kruševcu,

„Stiče se utisak da je situacija malo mirnija. Bilo je manje posla nego proteklih godina, i što se tiče Urgentnog centra i nekih povređivanja, koja su uobičajena za takva slavlja za ovu priliku, imamo manje kovid pozitivnih pacijenata, manje na respiratoru, manje u intenzivnoj nezi, ali je bilo prijema iz Leskovca i Negotina“, rekao je Janković.

 

Janković dodaje da ako se po jutru dan poznaje ima ima nade da će biti bolje.

„Nadamo se da ono što je zatvorilo priču u 2020. a to je priča da ćemo krenuti sa vakcinacijom – da će u svojoj najvećoj mogućoj magnitudi krenuti već u januaru i da polako priču o koroni stavimo ad akta“, uveren je Janković. O novom soju virusa

Dr Janković kaže da je bilo za očekivati da kako mi napdnemo virus, on će naparaviti otpornost, svoju modifikaciju, i bilo je očekivano da će se taj modifikovani soj virusa pojaviti kao što se pojavio u Velikoj Britaniji i sada gotovo svim evropskim zemljama.

„Prvi preliminirani podaci, mada nema naučnih dokaza, ukazuju da pored toga što je virus virulentniji, što se brže prenosi, nije patogeniji, ne izaziva teže kliničke slike, a sve vakcine su efikasne, odnosno trebalo bi da budu i pretiv tog soja virusa“, zaključio je dr Janković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button