Zdravlje

DR NENAD BOŽINOVIĆ – Kardiolog u čijim je rukama srce pacijenata najsigurnije

U trenutku kada je ceo zdravstveni sistem okrenut borbi protiv korone i najveća borbe se za živote pacijenata vodi u crvenoj zoni, nisu zaboravljeni ni hronični bolesnici, posebno oni koji imaju probleme sa srcem. Na interventnoj  kardiologiji niškog Kliničkog centra operišu pacijente bez prekida vodeći računa o njihovoj bezbednosti.

Dr Nenad Božinović, kardiolog, šef Intervetne kardiologije, u ovoj godini je uradio više od 40 nestandardnih operacija otvaranje zapuštenih krvnih sudova bez otvaranja grudnog koša. Na ovaj način pored dr Nenada Božinovića samo još profesor dr Siniša Stojković koji radi u Kliničkom centru Srbije operiše na ovaj način. I kardiolozi na starom kontinentu koji operišu na ovakav način, bez bajpas operacije, mogu se nabrojati bukvalna na prste jer podaci kažu da ih ima tek oko pedeset.

Dr Nenad Božinović

“Naše kolege mesecima „ginu“ u Kovid centrima i svi se trudimo da sačuvamo svaki život. Pre neki dan operisao sam pacijenta starog 55 godina koji je imao totalno okluziju desne koronarne arterije. Zbgo toga što nema otvaranja grudnog koša oporavak je mnogo brži a kvalitet života neuporediv”, kaže doktor Božinović.

Dodaje  da su u putanju  najkomplikovaniji pacijenti jer je kod njih prisutno zapušenje jednog ili čak sva tri krvna suda više godina.

“Klinički centar  nam pomaže da nabavimo materijal za operacije tako da pacijente ništa ne košta ali bi trebalo da se uvede kao standardna procedura. Mogao bi KC i da prihoduje ukoliko bi nam se omogućilo da operišemo strane državljane jer je cena ove operacije u svetu od 7 do 12 hiljada evra”, navodi Božinović i dodaje da epidemija za sada odlaže ove planove ali da treba razmišljati i o vremenu posle korone.

U pomoć da se za pacijete obezbedi sve što je potrebo pomaže i  “Klub Sto” koji okuplja 50 kardiologa iz Evrope koji su uspešno savladali ovaj operacioni zahtev,  a čiji je dr Nenad Božinović član. Pre pet godina je postao pridružini član ovog Kluba kada je u Niš i “doneo” ovakav način operisanja, a pre tri godine postao je stalni član “Kluba Sto”. Božinović ne krije da svakodnevno dobija ponude za posao iz inostranstva, ali smatra da je šteta da ne prenese svoje znanje i kolegama u Nišu. Sve ove operacije koje radi ne plaćaju se dodatno lekarima već je u pitanju njihov čist entuzijazam. Osim niške Božinović obučava lekare i iz drugih zemalja, od Irana i Ukrajine do Slovenije i Bugarske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Objasnite kakva je to procedura a razlikuje se od postavljanja Stent-a. U čemu je razlika? Ništa niste objasnili.

    1. Radi seo hronicno zapusenim krvnim sudovima srca koje nije moguce otvoriti standardnim metodamam.Kod standardnog postavljanja stenta, sto radi vecina interventnih kardiologa, krvni sud nije 100 posto zapusen i lako je staviti zicu preko koje ide stent.Kod CTO najveca muka jeste otpusiti nesto sto se godinama tu stvrdnjavalo.To je kao kamenac na vodovodnim cevima i zice , vrlo tvrde na vrhu jedva prolaze mesto zakrecenja i jako tesko se to mesto siri(dilatira) balonina a tek potom stavlha stent ili vise njih.Kod ovih procedura koriste se dva pristupna mesta sa dva katetera, istovremeno se smima levo i desni sustem da bi se na kraju posle nekoliko ssti uspelo..Ponekad, kada nihe moguce otpusiti jrvni sud sa prednje strane ide se sa zadnje, iz suprotne noge se polazi, ide kroz zdrav krvni sud, prolazi kroz okom nevidljive kolaterale koje ishranjujudeo srca posle zapusenja i onda se zicom udje u zapuseni deo sa zadnje strane i prodje u pocetni deo zapusene arerije.Pacihent se posle samo uednog dana pusta,kuci i postepeno oporavlja do te mere kso da nikada ranije nije imso bokesno srce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com