Društvo

DR MIŠA RAKOCIJA – Patrijarh je bio blag i miran čovek iz naroda i narod ga je voleo

Nišlije su volele svog patrijarha, koji je, pre nego je postao poglavar Srpske pravoslavne crkve bio punih 35 godina episkop Niški.

Kada je izabran za patrijarha Nišlije su ga ispratile ponosno.  Tri i po decenije građena veza sa narodom niškim ostavila je dubok trag. Svaki put kada je patrijarh najavio dolazak u Niš dočekale bi ga Nišlije u prepunoj porti Sabornog hrama. Jak utisak je ostavio na sve koji su imali tu čast da se upoznaju sa njim ili da se nađu sa njim na zajedničkm zadatku. Jedan od njih je i dr Miša Rakocija.

Čast je poznavati patrijarha srpskog Irineja , bivšeg vladiku Niškog, a posebno zadovoljstvo je bilo raditi sa njim na arhitekturi i živopisu hramova koji su građeni u njegovo vreme ili obnavljani, a izuzetna je sreća poznavati tada episkopa Irineja, popiti sa njim kafu, sedati na slavama sa njim.  To je nešto posebno i ostaje za  ceo život, kaže dr Miša Rakocija iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

„On je čovek iz naroda, on je čovek koji je za 35 godina koliko je bio episkop u Nišu,  ostavio dubok trag u gradu i celoj Eparhiji niškoj ne samo svojim graditeljstvom, već i odnosu koji je imao prema očuvanju tradicije i kulture. U vreme njegovog episkopovanja najveći  broj knjiga je izdat sa temom naše hrišćanske prošlosti i naših svetinja“- seća se dr Miša Rakocija.

Posebno je vodio računa, dodaje on, o našoj tradiciji.

Posebno o našem hrišćanskom nasleđu  i na tome su mu Nišlije zahvalne. Poštovao je i nauku i sa njegovim blagoslovom se 20 godina održavao simpozijum Niš i Vizantija koji će trajati još godinama i sećaće nas na njega“, dodaje Rakocija.

„Upoznao sam ga  1986.godine kada sam se obreo  kod njega da tražim blagoslov  za knjigu „Manastiri i crkve grada Niša“, a prošle godine mi je dao blagoslov za monografiju Saborne crkve  čija zvona danas objavljuju da nas je napustio“.

Za njega koji je poznavao patrijarha Irineja i sa kojim je sarađivao na poslovima koji su mi bili povereni, poseban utisak je ostavilo to što je patrijarh Irinej, a tada episkop niški, bio čovek iz naroda i tako je i postupao.

„ Saborna crkva koja je 2001.godine izgorela do temelja je zahvaljujući njemu  u rekordnom roku obnovljena i zasijala je još lepšim sjajem“, dodaje Rakocija.

„Nije to slučajno. Patrijarh je čovek iz naroda, narodni čovek, i kada se sve to sa Sabornim hramom dogodilo narod se okupio oko njega i za samo četiri i po godine hram je obnovljen“, seća se Rakocija.

Za vreme dok je bio episkop u Nišu Irinej je dao blagoslov za izgradnju mnogih hramova. Nišu  je ostavio Hilandarski Metoh i  hrama Cara Konstantina i carice Jelene. Njegovo prisustvo u gradu se osećalo u svemu, a posebno je želeo i uspeo u tome da narod približi crkvi, da mlade vrati na liturgije. Obnavlja se rad Crkveno pevačke družine „Branko“ koja je nastala u 19  veku, formira se i Crkveno igračka družina koja nosi isto ime, a koje okupljaju veliki broj mladih pod okriljem crkve.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com