DruštvoObrazovanje

DR MIRSAD NURKIĆ: Fakultet koji je odnegovao mnoge vrhunske spotiste i koji je sve privlačniji i za strance

Prvi upisni rok na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu je, prema rečima profesora dr Mirsada Nurkića, prodekana za nastavu, protekao očekivano, a novu generaciju studenata ovog fakulteta činiće 140 akademaca koji će se školovati o trošku države, dok je na rang listi za samofinansiranje upisano njih 11.

 

Ukupan broj studenata koji su konkurisali za upis je 165. Za drugi, septembarski upisni rok ostalo je još 44 mesta za samofinansiranje. Sudeći po broju zainteresovanih kandidata mesec dana pre početka nastave i ova mesta će biti popunjena. Osim toga, fakultet sve više privlači strane studente kojih na akreditovanom programu stukovnih studija za učenje na daljinu ima već 9. Među njima se nalazi id obar broj vrhunskih sportista koji su članovi reptezentacija nekih evropskih zemalja.

Za kanditade koji su se prijavili za upis fakultet je organizovao i pripremnu nastavu koja bila svojevrsna simulacija prijemnog ispita.

Dr Mirsad Nurkić, prodekan za nastavu

„Pripremna nastava je obavljena uspešno zahvaljujući celokupnom kolektivu fakulteta i profesorima koji su organizovali nastavu. Moram da napomenem da je fakultet malo specifičan u pogledu prijemnog ispita jer dosta ima praktičnog rada, sportski i gimnastički poligon, atletika i plivanje.Kada se pogleda šta se traži od njih na prijemnom, to su i preciznost i vreme, može se reći da su oni uspešno odgovorili svim našim zahtevima“, ističe Nurkić.

Prema rečima profesora dr Mirsada Nirkića pripremna nastava je svojevrsna proba za sam prijemni ispit jer se može posmatrati i kao simulacija istog.

„Na samoj pripremnoj nastavi studenti rade gotovo identični tekst koji ih očekuje na prijemnom ispitu samo što se sve postepeno uvežbava, meri se vreme kandidatima da bi na ispitu znali šta i kako treba da urade. Dosadašnja praksa je pokazala da kandidati koji ne prođu našu pripremnu nastavu na prijemnom ispitu osvoje nešto manji broj poena od prosečnih kandidata koji su se pripremali kod nas“, kaže Nurkić.

U skladu sa preporukama Štaba za vanredne situacije i Ministarstva prosvete napravljena je i reorganizacija nastave na fakultetu.

„Specifičnost fakulteta je i u tome što osim teoretskih imamo i praktični deo svakog ispita koji smo uspešno organizovali u vreme posle vanredne situacije. Organizovana je blok nastava za sve praktične predmete na svim godinama i to se pokazalo za neku nijansu i bolje u odnosu na redovni rad sa studentima jer blok nastava zahteva od studenta da u svakom danu obnavljaju i uče nove elemente što je na kraju rezultiralo i njihovim boljim uspehom“, ističe prodekan za nastavu FSFV profesor dr Mirsad Nurkić.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja; Foto: V.P.

On dodaje da je Fakultet uspešno rganizovao i sve rokove koji su bili predviđeni.

„Vrlo brzo smo se prilagodili novonastalim uslovima, fakultet je zatvoren zbog pandemije tokom trajanja martovskog ispitnog roka, pa smo isti rok nastavili posle ukidanja vanredne situacije, a studenti su imali i mogućnost da urade kolokvijume koje nisu do tada uradili. Organizovan i junski i julski ispitni rok i većina njih je sa uspehom završila svoje ispitne obaveze“, dodaje Nurkić.

U vrema trajanja aktivnosti na fakultetu su se svi pridržavali propisanih mera zaštite. Dtudenti su prolazili dezobarijeru, nosili maske, u svakoj prostoriji se nalaze sredstva za dezinfekciju ruku.

„Čak su i na vežbama nosili maske i rukavice, a gledano iz ovog ugla, zadovoljni smo i stepenom odgovornosti koju su pokazali naši studenti. Ukoliko je neko došao u tu situaciju da je zaražen obaveštavao je o tome fakultet, a bilo je takvih slučajave budući da su neki naši studenti koji se aktivno bave sportom bili sa svojim klubovima na pripreme, pa su realno mogli da budu u kontak sa nekim ko je već zaražen korona virusom. Oni nisu dolazili na fakultet, a njihova odgovornost i opreznost nas na fakultetu uticala je na to da se vitus nije proširio“, kaže Nurkić.

Fakultet sporta i fizičkg vaspitanja Univerziteta u Nišu je oduvek bio privlačan stranim studentima. Neko vreme ih nije bilo na studijama, ali se sada, otkako je uvedeni učenje na daljinu, ima i takvih primera.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja; Foto: V.P.

„Na to je posebno uticao akreditovani program strukovnih studija na daljinu. To je posebno interesantno vrhunskim sportistima koji žele da završe studije kod nas.Mnogi od njih se bave sportom i članovi su vrhunskih klubova u Evropi, tako da ove godine imamo već 9 takvih studenata. Ono što nas raduje je to da u ovoj situaciji imamo i jednog studenta na osnovnim akdemskim studijama iz Gane, a već su se upisala i dva studenta iz Brazila na strukovne studije. To znači da ovo što radimo ima odjeka i prepoznatljivi smo, ne samo na našim prostorima, nego i šire“, ističe Nurkić i dodaje da se mnogi naši vrhunski sportisti koji se bave odbojkom ili košarkom studenti FSDV u Nišu.Među njima je i džudista David Tekić koji je reprezentativac Nemačke ali je sa naših prostora.

Budući da se situacija oko pandemije korona virusa ne smiruje, bar za sada, na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja uveliko se pripremaju da novu akademsku godinu započnu na način na koji su završili drugi semestar u ovoj godini.

„Svi smo se, počev od profesora do studenata, vrlo brzo prilagodili novom načinu rada, a to je onlajn nastava.Neke naznake za naš dalji rad se već naslućuju, a ono što je specifično kod nas je da imamo akreditovani program za nastavu na daljinu pa nam je to u mnogome pomoglo da se prilagodimo onlajn nastavi na svim nivoima studija, a posebno na osnovnim akademskim studijama. Naši studenti su za kratko vreme uspeli da savladaju korišćenje više nastavničkih portala ili sajt fakulteta i da sa određenim profesorima imaju komunikaciju i na drugim platformama koje su im bile ponuđene“, ističe Nurkić.

Mada fakultet uspešno radi, jedna od problema sa kojima se svi na fakultetu sreću je prostor.

„To je naš najveći problem i godinama unazad ulažemo ogromne napore da on bude rešen“, dodaje dr Mirsad Nurkić. „Neka obećanja i nagoveštaji da ćemo dobiti svoju zgradu postoje i to nam mnogo znači. Očekujemo konačnu odluku da dobijemo svoj prostor, a projekat nam je na dohvat ruke i čekmo samo prostor. Imamo nagoveštaje i iz Ministarstva da će oni finansirati izgradnju zgrade fakulteta, ali je , zapravo, u pitanju projekat koji je širi od same države koja nam je i omogućila da učestvujemo u tom projektu“, kaže Nurkić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com