Virus KoronaZdravlje

DR KOSTIĆ: Korona virus ostavlja posledice i na kardiovaskularni sistem

Sada je već sigurno da kovid nije samo oboljenje koje napada samo respiratorni sistem, već napada sve organe, tako da veoma utiče i na kardiovaskularni sistem. Često pacijenti u samoj akutnoj fazi kovida imaju srčane probleme, ali se oni javljaju i nakon preležanog covid-a 19.

 

Dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti

“Ti problemi se manifestuju kroz kardiovaskularne simptome, koji su nekada i težeg oblika i zahtevaju hospitalizaciju i lečenje. Na sreću manji je procenat takvih pacijenata”, rekao je Niškim Vestima direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti prof. dr Tomislav Kostić.

U većini slučajeva, prema njegovim rečima posledice kovida se javljaju u hroničnoj fazi, koja traje od tri do šest meseci.

“Ti simptomi se rešavaju ambulantno. Mogu da kažem da je broj pacijenata povećan u toku kovida, što samo govori da je kovid generalno oboljenje koje napada kardiovaskularni sistem. Najviše su na udaru hronični bolesnici i oni koji su već imali neke teže oblike kardiovaskularnih poremećaja”, istakao je dr Kostić.

Korona napada pre svega, krvne sudove, sam srčani mišić, povećava incident cerebrovaskularnih insulta i diže rizik od nastanka embolije pluća, koja je ozbiljno oboljenje, govore stručnjaci.

Oštećenja srčanog mišića mogu biti u smislu pojave akutnog infarkta miokarda na krvnim sudovima koji nisu toliko zapušeni – da bez korone ne bi nastupio akutni infarkt miokarda, zatim do pojave miokarditisa, koji mogu da idu od blage kliničke slike do čestih poremećaja srčanog ritma (pacijent oseća da mu srce preskače), upozoravaju lekari.

Pročitajte još…

Pejsmeker centar niške Klinike za kardivaskularne bolesti oborio sopstveni rekord. Za hitne intervencije lista čekanja ne postoji

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com