DruštvoVirus Korona

Dr Kon: Vreme je da se vratimo u život, virus više nema snagu da bukne

Epidemiolog Predrag Kon, član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je da će mere zabrane na kretanja ako se on pita biti još sigurno dve nedelje. On je za TV Prva naveo da opada broj zaraženih u Jagodini, Nišu, Ćupriji, u Vojvodini se to ozbiljno smanjuje, u Beogradu takođe.

On je istakao da ublažavanjem mera ne može da se desi da virus ponovo bukne u široj populaciji, jer više nema tu snagu. Upitan koliko će trajati policijski čas za 1. maj, kazao je da će se to saznati u poslednjem trenutku, a na osnovu rezultata.

“Kao što se vi pitate i ja se pitam. Svi izbegavamo to do poslednjeg momenta. Čekamo rezultate. Želimo što pre da pustimo što je moguće više. Moje lično mišljenje a i logično bi bilo u ovom trenutku da još dve nedelje ostane zabrana. Najvažnije je sprečiti kontakte a to je izgleda najjednostavnije kroz taj policijski čas. Jer, nakon ovog završenog policijskog časa tokom Vaskrsa, vidimo da je krenulo opadanje virusa”, rekao je dr Kon.

On je kazao da odluke o popuštanju mera nisu ishitrene, i dodao da su i dalje na snazi mere koje su oštre.

“Kada su uvođene mere rečeno je da se drastično uvode. Sada imamo pitanja da li su ishitrene. Mi i dalje imamo oštre mere, ali je vrlo važno da se krene sa popuštanjem. Mi moramo da se vratimo u život. Iz nedelje u nedelju ćemo otvarati sve u skaldu sa rezultatima testiranja” izjavio je epidemilog.

On je dodao da ne može da se desi da virus ponovo bukne u široj populaciji jer je spušten na taj nivo da ne može da se podigne i da ima epidemijski potencijal.

“Ne možemo da ostanemo zatvoreni, ne možemo da oteramo virus sa ove planete. Nemamo tu moć. Mi moramo da nađemo taj balans i stalno da procenjujemo rizike. Rizik je više destina puta manji nakon što smo sve uradili, vreme je da se vratimo životu i da kreenom da se vraćamo poslu. Nema dileme od samog starta da je potrebno pravremeno da se vratimo u život ali kolektivi kao što su škoslki i predškolski i veći gde može doći do masovnijeg prenošenja uvek mora biti pod striktnim nadzorom, jer mi jesmo u pandemiji. I kada kažemo da jesmo treba shvatiti da će ona neće trajati samo još jendu sezonu”, kazao je dr Kon.

Dodao je da će vrtići morati da se otvore, ali i da virus prođe kroz školsku decu.

“Postupanje zavisi od situacije. Sada imamo situaciju koja će biti povoljna puštanjem dece u školu, i time se jasno određujemo prema virusu – da je prolazak virusa kroz dečju populaciju nužno. Najpovoljniji trenutak je kada je aktivnost virusa najmanja. To je od sada nadalje, ne baš od današnjeg dana, nego za jedno dve nedelje”, zaključio je epidemiolog.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com