Politika

DR DŽUNIĆ: Funkcioneri Srpske napredne stranke u Nišu odriču se pomoći od 40.000 dinara za prevazilaženje energetske krize

Funkcioneri Srpske napredne stranke neće primiti pomoć za prevazilaženje energetske krize, koju su opozicionari pogrešno nazvali solidarnom, a oni koji su je već primili, nje će se odreći. Ovo je Niškim Vestima rekao predsednik Skupštine grada Niša i član Glavnog i Gradskog odbora Srpske napredne stranke dr Boban Džunić. On je objasnio da je Adminstrativni odbor rešenje o isplati zbog prevazilaženja negativnog uticaja i posledica energetske krize u predstojećem zimskom periodu u 2022. godini funkcionerima na stalnom radu u iznosu od 40.000 dinara, doneo na osnovu Zakona, a nikako iz hira ili nekog drugog razloga.

Javnost treba da zna istinu, kazao je dr Džunić i dodao da svi funkcioneri, koji su po funkciji u stalnom radnom odnosu imaju sva prava i obaveze kao i sva ostala zaposlena lica. Pomoć će biti isplaćena do 31. decembra, verovatno u dva dela.

“Pomoć su u svim Gradskim upravama do sada primili ili će primiti preko 700 ljudi, ali i svi zaposleni u Gradskim opštinama, javnim preduzećima i ustanovama. Po kolektivnom ugovoru njima to pripada, Zakon to definiše. Opozicija je to iskoristila i pokušala da obmane javnost da će samo funkcioneri primiti tu pomoć. Radi se o sakupljanju jeftinih političkih poena i naša javnost i sugrađani zaslužuju da znaju istinu.”, istakao je prvi čovek niške skupštine.

On je kao član Glavnog i gradskog odbora SNS ponovio da niko od funkcionera te partije neće primiti, odnosno odreći će se ove vrste pomoći. Rekao je da ta odluka nije ničija naredba, samovolja, nije ni stav stranke, jer stranka ne može da ima stav da se neko odrekne nečega što je po Zakonu pripadajuće svakom zaposlenom licu pa i funkcioneru. To je stav i volja tih ljudi, kazao je.

“To znači da su opozicionari i neke moje kolege iz skupštinskih klupa “trčali pred rudu” i želeli da predstave da će samo funkcioneri dobiti ono što zapravo pripada svim zaposlenima. Ja mogu samo da kažem da oni ili nisu imali prave informacije, a nisu želeli da pitaju, ili su želeli sa lošom namerom da te informacije plasiraju u javnost.”, rekao je dr Džunić.

U gradskoj administraciji u Nišu je 26 funkcionera na stalnom radu i oni pored svih ostalih zaposlenih imaju pravo na isplatu.

Šta kaže Zakon?

ZAКON O ZAPOSLENIMA U U AUTONOMNIM POКRAJINAMA I JEDINICAMA LOКALNE SAMOUPRAVE

Član 3 stav 1 Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave propisuje da se zaposlenima smatraju funkcioneri – odnosno izabrana, imenovana i postavljena lica koja imaju pravo da budu na stalnom radu.

Član 4 stav 4 istog zakona propisuje da za propisuje da za funkcionere u jedinicama lokalne samouprave prava i dužnosti u ime poslodavca vrši Skupština grada odnosno radno telo skupštine koje je utvrđeno Statutom ili aktom Skupštine, kojim se uređuje nadležnost, sastav i organizacija radnih tela Skupštine, što je u našem slučaju Odbor za adminsistrativna pitanja.

Član 38a ANEКSA II КOLEКTIVNOG UGOVORA ZA ZAPOSLENE U ORGANIMA I SLUŽBAMA GRADA NIŠA

Zaposlenima se, u cilju prevazilaženja negativnog uticaja i posledica energetske krize u predstojećem zimskom periodu u 2022. godini, isplaćuje 40. 000 dinara (četrdesethiljada) dinara u neto iznosu, do 31.12.2022.godine.

Pravo na isplatu imaju svi zaposleni koji su u radnom odnosu na dan isplate.

Odbor za administrativna pitanja je u skladu sa svojim ovlašćenjima doneo rešenja kojima se, u skladu sa Aneksom Кolektivnog ugovora, odobrila isplata zbog prevazilaženja negativnog uticaja i posledica energetske krize u predstojećem zimskom periodu u 2022. godini svim funkcionerima koji su na stalnom radu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Прекинуте више са тим социјалним триковима !
    Као сервисери потреба грађана покушајте да побољшате културу дијалога са грађанима ! Омогућите им увид у планиране активности и наравно приказ утрошених пара грађана !

  2. NARAVNO SVE JE PO ZAKONU! ZAKON SAM PISALA JA, PO MOJOJ MERI!!! ŠIJE MU GA DJURA!!! A ENERGETSKA KRIZA NAJVIŠE POGADJA FUNKCIONERE I ZAPOSLENE U JAVNI SEKTOR, SVE OSTALE ZAOBILAZI – SAMOHRANE RODITELJE, NE ZAPOSLENE, OTPISANE IZ PROPALIH FIRMI KOJE STE DALI U BESCENJE KRIMIĆIMA, ONE ŠTO PRIMAJU MINIMALAC, POLJOPRIVREDNE PENZIONERE SA STO EVRA PENZIJE…. BRAVO, OSTANITE VI ŽIVI, ZDRAVI JER NEZAMENLJIV STE, BOGOM DANI! TA STA BISMO MI BEZ VAS?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com