Zdravlje

DR DRAGAN MILIĆ: Zašto UKC Niš nije na spisku ustanova najviše kategorije u Srbiji ?

U toku su završne javne konsultacije o Nacrtu plana optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite u Republici Srbiji, Masterplan, čiji je cilj da se u narednih 15 godina, kroz novu organizaciju zdravstvenog sistema, obezbedi poboljšanje kvaliteta, pristupačnost i efikasnost zdravstvene zaštite.

Javne konsultacije traju do 22. februara, a svi zainteresovani Nacrt plana mogu da pogledaju na sajtu www.optimizacijazdravstva.rs i ostave komentare, predloge i sugestije.

Masterplan je pripremljen u okviru Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije koji sprovodi Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Svetskom bankom, uz tehničku podršku stručnog tima međunarodnog konzorcijuma koji čine IBF, Belgija, Delta Haus, Hrvatska i NALED, Srbija.
“Zanimljivo je da se ovim Masterplanom planira stvaranje Univerzitetskih Kliničkih centara treće i četvrte kategorije. Ta 4. kategorija predstavlja Centralnu republučku bolnicu koja će biti ustanova najviše kategorije u Srbiji i biće usmerena na visoku medicinu i pružanje najkompleksnijih zdravstvenih usluga sa najboljim stručnjacima i opremom. U ovoj kategoriji naći će se Univerzitetski KC Srbije, VMA, obe ustanove u Beogradu, i Univerzitetski KC Vojvodine u Novom Sadu. Univerzitetski KC Niš je predvidjen kao Ustanova 3. kategorije u kojoj će se raditi složene ali ne i vrhunske zdravstvene usluge! Zašto?”, pitanje je koje je postavio dr Dragan Milić, direktora Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš u svojoj objavi na fajsbuk strani.

Milić postavlja pitanje i ko je doneo predlog da se urušava kliničko zdravstvo Niša i Juga Srbije i svede na nivo regionalne ustanove? Da li gradjani Niša i Juga Srbije na ovaj način imaju ista prava i pristup lečenju u odnosu na Beograd i Vojvodinu? Da li je moguće da se ovim Masterplanom nije predvidelo otvaranje Instituta u Nišu do 2035.g. što je nasušna potreba kliničkog zdravstva Niša!?! Da li je neko iz Niša makar konsultovan u vezi sa ovim Masterplanom?

“I umesto da se ovim planom predvidi da Vojna bolnica u Nišu postane bolnica opšteg tipa a da se UKC Niš transformiše u Institute i ustanovu četvrte kategorije, krenulo se u loše rešenje da UKC Niš bude bolnica opšteg tipa nize kategorizacije u odnosu na ustanove u Beogradu i Novom Sadu. Ovo po mom mišljenju, nije “dobra” optimizacija zdravstvene mreže u Srbiji već njena “loša” centralizacija jer ne tretira sve delove Srbije podjednako. Nije rešenje dobro po Srbiju ukoliko se sva ministarstva, sve agencije, sva zastupništva, sve vrhunske zdravstvene ustanove, svi veliki sportski klubovi nalaze u Beogradu i možda po neki u Novom Sadu jer je Novi Sad administrativni centar autonomne pokrajine Vojvodine. Da li to znači da Niš nema dovoljno dobre stručnjake, prostor i opremu ili je nešto drugo u pitanju?”, pita se dalje dr Dragan Milić.

Predlaže, pošto javna rasprava traje još jedan dan, da se u cilju obezbedjivanja najboljih mogućih uslova za lečenje bolesnika koji gravitiraju Nišu predvidi ovim Masterplanom otvaranje najmanje 5 Instituta: Institut za kardiovaskularne bolesti, Institut za majku i dete, Institut za onkologiju, Institut za plućne bolesti, i
Institut za psihijatriju i mentalno zdravlje.
“Svi ovi Instituti postoje već decenijama u Beogradu i Novom Sadu a u Nišu ne postoji ni jedan jedini! Krajnje je vreme da se ova nepravda ispravi”, kaže Milić.

Direktora Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš zbunjuje još jedna stvar.

“Prva sednica novog saziva Upravnog odbora UKC Niš zakazana je za 25.februar. Upravni odbor je najviši organ upravljanja u UKC Niš u kome se donose strateške odluke važne za njegov razvoj pa samim tim i za pružanje usluga bolesnicima i obezbedjivanje najoptimalnijih uslova za rad zaposljenim radnicima kako zdravstvenim tako i onim nemedicinskim. Upravni odbor UKC Niš je i pravo mesto za pokretanje svih ovih pitanja koja su od strateškog značaja koja se odnose na organizaciju rada. Upravni odbor ima ukupno 5 članova od kojih 3 predlaže Ministarstvo zdravlja a 2 Stručni savet UKC Niš koji su iz redova zapošljenih. U jednom od ranijih postova na facebok-u izrazio sam čudjenje što niti jedan od 3 novoimenovana člana koje predlaže Ministarstvo zdravlja nije iz Niša ili nekog grada sa Juga Srbije, Pirot, Vranje, Leskovac, Prokuplje ili Kruševac jer se novootvorena Covid bolnica u Kruševcu nalazi u sastavu UKC Niš, već su 2 člana iz Beograda a jedan iz Kragujevca…. “, ističe u svojoj objavi dr Dragan Milić.

Stručni savet UKC Niš, uz pribavljenu saglasnost svih reprezentativnih sindikata predložio je dr Milana Lazarevića i dr Dragana Milića za članove Upravnog odbora UKC Niš u skladu sa Zakonom jer 2 clana UO moraju dati zaposljeni iz zdravstvene istanove.

“Naše postavljenje od strane Ministarstva zdravlja još uvek nije obavljeno tako da će se sednica Upravnog odbora KC Niš 25. februara održati, po prvi put bez prisustva članova Upravnog odbora iz redova zapošljenih što svakako nije dobro jer se ne može čuti reč predstavnika UKC Niš već će o svim pitanjima odlučivati samo “spoljašnji” članovi…..Pošto nećemo moći da sve ovo gore napisano iznesemo na Upravnom odboru kao naš zahtev, pišemo ih, za početak, ovde u nameri da skrenemo pažnju na probleme koje treba resavati”, podvlači Milić.

Ovu objavu kao i borbu da naši argumenti za bolje pozicioniranje zdravstvenog sistema u Nišu budu pravično sagledani, dugujemo budućim generacijama Nišlija, pre svega našim mladim studentima na Medicinskom fakultetu u Nišu, ali i nama samima. Kako se ne bi stideli niti crveneli pred njima jednog dana…., zaključuje direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Zasto se profesor “čudi” kada se kadar u KC Niš godinama dobija sa fakulteta u kome se unapred zna da deca profesora umaju prosek 10, cime se i osigurava njihov prijem u isti KC. Treba naglasiti i da je strucnost lekara koji su primljeni za potrebe covid-a u najmanju ruku diskutabilna, čak postoje i oni koji su studirali po 10 god.!! Pa zar ovo nije dovoljno samo po sebi, da potvrdi da se radi o kadru koji je daleko od onog za koji se moze reci da je najstrucniji!!!

  2. Његови другари покушали да униште Војску Србије а овом сметају војне здравствене установе! Бедно! А што се тиче урушавања угледа УКЦ-а њега урушавају лекари (лекарске династије) у самом УКЦ-у а не Београд! Када бих написао оно што се прича и у народу и међу лекарима ван Ниша одговарао бих за клевету. Свака част изузецима. А овај да престане да брине бригу о војним здравственим установама. То није посао за врхунског лекара него за обично америчко блебетало!

  3. Svaka cast direktore. Viste redak primer da se neko bori za Nis. Gradonacelnici koji su bili do sada, su obicni poslusnici koji nemaju kredibilitet , svesni su da su na poziciju gdaonacelnika dosli i ako nemaju politcku i strcnu snagu da se zauzmu za grad i jug Srbije, zato sto juznije to tuznije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com