Virus Korona

Dr Đorđević: Poštujte mere i organizujte svoje vreme u kući kako biste prevazišli strah

Izolacija, neizvesnost i strah od epidemije mogu vrlo negatinvo da deluju na ljudsku psihu. Zbog toga je Centar za zaštitu mentalnog zdravlja, pre nekoliko dana, porkenuo pružanje psihološke pomoći građanima telefonom.

Direktor Centra za zaštitu mentalnog zdravlja doc. dr Vladimir Đorđević kaže da većina građana verovatno neće moći da u potpunosti neutrališe strah i savetuje da se kod kuće vreme što bolje osmisli.

“Neke generalne preporuke bi bile da se vreme kod kuđe što bolje osmisli, da dan bude strukturisan i popunjen sa što više različitih aktivnosti, da se informisanje o pandemiji ograniči, tj. da se ne prate vesti po ceo dan već da se jednom do dva puta dnevno u ograničenom vremenskom trajanju prikupe informacije o  trenutnom stanju, a da se ostatak vremena fokusirano posveti konkretnim aktivnostima”, kaže Đorđević.

On dodaje da sprovođenje i poštovanje preventivnih mera pomaže u smanjenju straha i zabrinutosti, kao i da nesprovođenje ovih mera može pojačati strah kod nekih osoba.

“Jednostavno, ako sprovodimo preventivne mere znamo da činimo sve ono što je do nas kako bi se zaštitili i to koliko toliko deluje umirujuće. S druge strane, nesprovođenje mera može kod osoba koje su sklone da reaguju strahom pojačati strah i zabrinutost, što dalje može dovesti do narušavanja svakodnevnog funkcionisanja”, poručuje Đorđević.

Sve one, koji smatraju da će im saveti i pomoć dobro doći, iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja ohrabruju da se jave na broj telefona 018/4237765, radnim danima od 08,00 do 15,00.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com