Društvo

Dr Dejan Antić, istoričar iz Niša: Paradoksalna izjava Pendarovskog da je Severna Makedonija nastala u manastiru Prohor Pčinjski

Istoričar Filozofskog fakulteta u Nišu dr Dejan Antić rekao je da je izjava predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog u manastiru Prohor Pčinjski, na obeležavanju Ilindena – Dana Republike u Severnoj Makedoniji, o nastanku komunističke tvorevine Socijalističke Republike Makedonije u srpskoj duhovnoj lavri i zadužbini kralja Milutina Nemanjića, manastiru Svetog Prohora Pčinjskog najblaže rečeno paradoksalna.

 

“Dobro znamo kakav su odnos komunisti imali prema Hristu, manastirima i monaštvu SPC. Vera je za njih bila opijum za narod, a crkva službenica buržoazije. Zato mitropolitu Josifu 1945. godine nisu dozvolili povratak u Skopsku mitropoliju, a zbog pokušaja da iz varoši pod Pržarom upravlja delom Skopske eparhije ubrzo su ga proterali i iz Vranja. Toliko o odnosu komunista prema svetinjama.”, ističe dr Antić.

On dodaje da i ako su drugovi Čento, Vlahov i Кoliševski po instrukcijama Broza i Tempa na Ilindan ’44 i održali skup ASNOM, a u nekom debelom hladu pored Pčinje, to uopšte ne daje za pravo gospodinu Penderovskom da tvrdi kako je makedonska državnost nastala u manastiru.

Prof. dr Dejan Antić, Filozofski fakultet u Nišu

“I srpsko carstvo je u vrema cara Dušana proglašeno u skopskoj tvrđavi, ali niko danas od srpskih političara ne insistira na ulozi Skoplja u izgradnji državnosti Srbije jer se isto nalazi na teritoriji druge međunarodno priznate države. Dušanov most u Skoplju izgradio je srpski car Dušan i danas u Skoplju nigde nećete pronaći tablu sa imenom graditelja mosta. Da ironija bude veća most je preimenovan u “kameni” i na njemu je postavljena tabla sa imenom njegovog obnovitelja.”, podsetio je Antić.

On je poručio predsedniku Severne Makedonije da bi mu bilo bolje da se pozabavi problemima kao što su buduća bugarizacija Makedonije (francuski predlog rezolucije), najave o federalizaciji zemlje od strane albanskih političara, unutrašnja politička nestabilnost i ekonomsko-energetska kriza umesto, umesto što daje pretenciozne izjave u kojima se direktno može dovesti u pitanje teritorijalni integritet Republike Srbije.

Delegacije Srbije i Severne Makedonije obeležile su u manastiru Prohor Pčinjski Ilinden – Dan Republike u Severnoj Makedoniji.

Vladika vranjski Pahomije uručio je odlikovanja ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću i direktoru Bezbednosno informativne agencije Bratislavu Gašiću u prisustvu predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog obeležen Ilinden.

Manastir Prohor Pčinjski odlikovan je povodom Dana državnosti ove godine Sretenjskim ordenom prvog stepena, a orden je u ime manastira primio vladika Pahomije.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com