Društvo

dr Buđevac: Žene su hrabre i istrajne u borbi protiv karcinoma dojke

Negiranje, ljutnja, pogodba, depresija i prihvatanje psihološka su stanja koje je psihološkinja Elizabet Kubler Ros nazvala “Pet stadijuma tugovanja”. Kroz gotovo sve ove faze prolaze i pacijentkinje koje saznaju da boluju od karcinoma dojke – jedne od najčešćih bolesti novog doba.

Karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Izlečiv je ukoliko se otkrije na vreme, ali sam proces lečenja koji uključuje i operacije i hemioterapiju nije lak i menja životnu rutinu i pacijentkinje ali i čitave porodice.

Onog trenutka kada žena sazna da boluje od karcinoma dojke čitav njen život dobija potpuno nov smisao – pretvara se u borbu sa jasnim ciljem, a to je ozdravljene, navodi hirurg dr Dragana Buđevac. Osim što telo tokom lečenja trpi promene, i psihološka stanja žene se menjaju od ljutnje i besa, preko depresije, pa sve do prihvatanja.

“Zašto baš ja?”

Najčešće prve reakcije žena koje saznaju da imaju karcinom su “zašto baš ja” i “zar je moralo ovo meni da se desi”. Ipak, ovo su prirodna stanja je ono što je važno, kako navodi dr Buđevac, je da ubrzo usledi i pitanje “kada mogu da krenem sa lečenjem?”.

Ona tvrdi da su žene veliki borci i da gotovo nikada do sada nije upoznala ženu koja je dovela u pitanje hoće li se uhvatiti u koštac sa ovom bolešću.

Mi, lekari, trudimo se da im ulijemo veru u život. Žena su mnogo hrabre i neverovanto  jake”, naglašava ona.

Ovo je bolest koja pogađa čitavu porodicu, i gotovo je neophodno da se svi zajedno bore sa tim. Ipak, dr Buđevac navodi da postoje i slučajevi kada žena svoj problem ne želi da podeli sa ostalim članovima porodice, što je, dodaje, svakako samo njen izbor.

Žena pati mnogo više nego što to na prvi pogled izgleda. Ona strepi i kako će na to gledati deca, suprug, najbliža okolina, to je posebno strah. Ima žena koje kroz sve to prolaze same, neželeći da deci pokvare život. Ne zato što se stide već ne žele poglede i pitanja. Ja lično mislim da je to pogrešno i da je porodica treba biti uključena sve vreme“, kaže dr Buđevac.

“IAKO SE ZDRAVSTVENA KULTURA MENJA NA BOLJE, MNOGE ŽENE NEGIRAJU PROMENE U TELU”

Žene sve više brinu o svom zdravlju i vidi se pomak u zdravstvenoj kulturi, pojašnjava ona. Ipak i dalje postoje žene koje poriču da se u njenom telu dešavaju neke negativne promene.

Neke žene dramatično da i kada vide da je nešto veliko neće doći kod lekara. Dođu posle nekoliko godina. S druge strane ne da poričiu već preteruju i kad nemaju ništa u dojkama imaju “lažne” bolove”, kaže doktorka.

Najbolji savet je, dodaje, da pozitivno razmišljaju i da ne postoji nazad. Ono što je primetno, navodi, je to da žene, nakon uspešnog lečenja, krenu da žive punim plućima, da putuju, promene imidž, ulažu u sebe i svoju porodicu, kao i da više cene život i svoje zdravlje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com