Društvo

Dozvoljena legalizacija objekata koji imaju i tri sprata viška

Veće grada Niša usvojilo je danas odluku koja će omogućiti legalizaciju objekata pri čijoj su gradnji investitori premašili dozvoljenu spratnost za tri etaže, a do sada je legalizacija bila moguća samo u slučaju da je prilikom gradnje izgrađen sprat više od dozvoljenog.

Vršilac dužnosti načelnika gradske Uprave za građevinarstvo Goran Zdravković rekao je da će jedan od osnovnih uslova za ozakonjenje objekata, kod kojih je spratnost prekoračena, biti vidljivost objekta na satelitskom snimku iz 2015. godine. Zdravković je kazao da je odluka o povećanju spratnosti sa jedne na tri etaže doneta zbog toga što veliki broj građana koji su kupili stanove ne mogu da se usele u njih jer se investitor nije pridržavao dozvoljene spratnosti.

Foto: B. Lj.

„Nama i kabinetu gradonačelnice obraćao se veliki broj građana vlasnika nelegalnih stanova jer su na neki način prevareni od strane investitora. Oni su kupovali stanove u objektima koji nisu bili izgrađeni, a kada su izgrađeni došlo je do odstupanja, zbog čega zgrade ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu“, naveo je Zdravković.

On je kazao da su stanovi u stambenim zgradama u kojima je prekoračena spratnos time postali neupotrebljivi. Trenutno, dodao je Zdravković, u Upravi za građevinarstvo postoji dvadesetak zahteva skupština stanara za ozakonjenje objekata, ali će nakon donošenja pomenute odluke Gradskog veća, taj broj verovatno biti uvećan.

„Radi se o zgradama koje su nedovršene i predstavljaju i opasnost i ruglo za ovaj grad“, istakao je Zdravković.

Grad Niš je prošle godine povećao maksimalnu spratnost zgrada na svom području sa šest na osam etaža. Odluka Gradskog veća o promeni Odluke o određivanju maksimalne spratnosti objekata na teritoriji Grada Niša u postupku ozakonjenja objekata, postaće ponovažna nakon što je usvoje i odbornici Skupštine grada Niša

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

 1. Mozete vi da dozvoljavate koliko hocete i da presipavate iz supljeg u prazno, troseci narodske pare za vasa sastancenja.
  Dok Katastar ne pocne da radi svoj posao i zavrsi sve podnete slucajeve, ovo su samo prazne price.
  OSAM godina kasnije- i dalje cekam resenje o legalizaciji najprostije nadogradnje jednog sprata na kucerku u okviru gradskih linija. Sva dokumentacija i zahtevi podneti uredno i potpuno.
  Sramota za grad, za drzavu, a prvo za niski katastar i sve zaposlene tamo!

 2. 😂😂😂😂😂 A mi ne mozemo da legalizujemo kucu jer 3 godine cekamo dokument o kretanje parcele.

  1. Nerad državnih službi se pokriva pljačkom naroda i šetnjom od kancelarije do kancelarije

 3. Traze od gradjana koji su kupili stanove da plate geometra, urbanistu kako bi nečiju gresku ispravljali iako su platili i kupili stanove. Umesto da drzava juri investitore, sto ne moze jer je od 2015 sve zastarelo, izivljava se na gradjanima koji ne mogu da legalizuju svoje stanove sramota

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com