Društvo

Doneta odluka za nova poreska rešenja na Skupštini Grada

Skupština grada Niša donela novu odluku o određivanju vrste zemljišta za utvrđivanje poreza na imovinu.

Na predlog odborničke grupe SNS odbornici Skupštine grada Niša sa 33 glasa za i šest uzdržanih (DJB) doneli su odluku koja će biti osnov za donošenje novih poreskih rešenja za 2017. godine. Ovom odlukom „spasiće“ oko šest hiljada poreskih obveznika iz okoline Niša koji su trebali da plate visok porez na imovinu jer im je poljoprivredno zemljište 2011. godine prevedeno u građevinsko, o čemu su Niške Vesti već pisale. 

Zemljište iz sedme zone našlo se po Generalnom urbanističkom planu u građevinskom a Katastar nepokretnosti je tek krajem prošle godine upisao ovu promenu na osnovu čega je Lokalna poreska administracija obračunala porez na imovinu za ovu godinu.

Vlasnici zaparloženih njiva, šuma, močvara bili su u najmanju ruku neprijatno iznenađeni kada su pre mesec dana počela da im stižu poreska rešenja uvećana i više od 100 posto.

– Morali smo da nađemo način da ispravimo nepravdu prema ovim ljudima jer je činjenica da to zemljište nije građevinsko, neki ni traktorima ne mogu da dođu do svih njiva. Nije mi jasno zašto je neko doneo takvu odluku pre sedam godina a pri tom ništa nije uradio da zaista podigne vrednost toj zemlji, rekao je gradonačelnik Darko Bulatović i tvrdi da se aktuelna vlast nepravedno proziva da je podigla poreske stope.

Foto: NTV

Šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić kaže da su se prilikom predlaganja ove odluke rukovodili ustavnim odredbama koje se odnose na to da neko može plaćati porez samo na osnovu činjeničnog stanja.

– Činjenica da je zemljište planskim dokumentom određeno kao građevinsko je pretpostavka za vođenje postupka pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko i ne predstavlja osnov za poreski tretman koji nije u skladu sa statusom tog zemljišta, navodi Perišić i dodaje da će se vratiti novac ukoliko je neko platio po takvim uvećanim rešenjima.

Izvor: Večernje novosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com