Društvo

Niški pasulj i riblja čorba za medalju!

Andrija Kocić i Dragan Jovanović, članovi juniorskoj tima Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, osvojili su prvo mesto za najbolju riblju čorbu, a drugo u spremanju pasulja, na upravo završenoj manifestaciji “Srebrni kazan” u Kraljevu.

Radmila i Aleksandar Miljković, seniorski tim udruženja, svoje takmičenje, u istim disciplinama, završio je na trećem mestu.

U tradicionalnom gastronomskom nadmetanju u gradu na Ibru, učestvovali su kuvari iz cele Srbije. Nišlijama, koje su poslednjih nekoliko godina stalni učesnici, pošlo je za rukom da se popnu na pobedničko postolje. Za nijansu bolji, bili su mladi kuvari.

Andrija Kocić i Dragan Jovanović, članovi juniorskog tima Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, spremili su riblju čorbu za prvo i pasulj za drugo mesto.

Srećni smo! Nije nam prvo takmičenje, niti prva zlatna i srebrna medalja, ali je najlepše od svega, kada vas pozovu i kažu da ste najbolji, a onda nekoliko stotina posetilaca čuje da dolazite iz Niša. Е, za taj osećaj se vredi truditi”, kaže Andrija koji iza sebe već ima nekoliko značajnih takmičenja.

Za mlade kuvare, ovakve manifestacije znače iskustvo više, tim pre što se kroz praksu najbolje uči.

Ovakva takmičenja za nas mlade kuvare su od neprocenjivog značaja. Tu stasavamo za izazove koji nam tek predstoje. Angažovanje u kuhinji podrazumeva pre svega timski rad. Nas dvojica smo već uigrani i kao tim nemamo konkurenciju” ističe Dragan.

Foto: RM

Niška seniorska ekipa se, takođe, popela na postolje, ali je njihov uspeh za nekoliko poena slabiji od juniorskog. Radmila i Aleksandar Miljković su za obe discipline, riblja čorba i pasulj, osvojili treće mesto.

Lepo je kada ste pohvaljeni pred tolikim svetom, ali je još lepše kada vam neko, koga ste pobedili, stisne ruku i kaže bravo! Cilj nam nije bio da pobedimo. Kao i svaki put, ovo je bila prilika da se okupe stari prijatelji, da razmene recepture, podele jedni drugima kulinarske savete i da se, pre svega druže i podržavaju. Svi bi trebalo da se ugledaju na nas kuvare i počnu da neguju kult zajedništva”, kaže Aleksandar.

Aleksandar Miljković već četvrti put učestvuje na kraljevačkoj manifestaciji i do sada je, kaže, imao osrednje rezultate – jedno drugo, jedno treće mesto, a bio je i deo ekipe kada je niško udruženje proglašeno sveukupnim pobednikom. Kao čovek od iskustva, otkrio nam je svoj tajni recept za dobru riblju čorbu.

U riblju čorbu ide luk, riba, voda i začin. Kažu, što više vrsta riba to bolja čorba. Riba, u stvari, mora da bude kvalitetna, a to je ona koja ima najmanje kostiju – šaran, som … Najvažnije je da se sprema na “veseloj vatri”. Tako spremljena čorba ne može da ne bude dobra”, kaže Aleksandar.

Foto: RM

Na obali Ibra bilo je više od trideset ekipa. Kuvali su stari i mladi, folkloraši, bajkeri, ribolovci, rotarijanci, profesionalci, a bilo je i amatera

Pored kuvara, manifestaciju je upotpunio raznovrstan prateći program, pa su na kraljevačkom keju posetioci mogli da uživaju u “hajdučkom višeboju” “zip-lajnu”, rok koncertu, “mini beer tribute fest-u”, a za najmlađe je priređen zanimljiv dečiji program.

Kraljevački “Riblji kotlić”, sedmi po redu i 29. “Srebrni kazan”, trajali su dva dana, u organizaciji Turističke organizacije Kraljevo, pod pokroviteljstvom grada Kraljeva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com