Društvo

Domaćica u Srbiji bi mesečno zarađivala 600 evra, ali kome da isporuči račun?

Istraživanja pokazuju da bi posao domaćica bio dobro plaćen kada bi one znale kome da isporuče račun. Doduše to bi morao da bude neki član porodice, uglavnom suprug koji se nervira oko fudbalske utakmice dok žena, bila zaposlena ili ne, radi tri posla u istom trenutku. Kuva, odvaja veš za pranje i pomaže detetu da reši matematički problem za domaći zadatak. I sve to sa osmehom na licu kako bi se održala porodična harmonija i svoju nervozu ne bi prenela na ostale članove porodice. Ako bi se i to uračunalo plata bi, verovatno, bila bar za stotinak evra veća jer posao psihoterapeuta je na zapadu dobro plaćen.

Prema rečima Olivere Bobić, predsednika Samostalnih sindikata Srbije u Nišu svaka žena, zaposlena ili ne, najmanje četiri sata provede obavljajući kućne i ostale poslove. To potvrđuju i rezultati prve studije o ekonomskoj vrednosti neplaćenih poslova, koju su zajedno sproveli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) i uz finansijsku podršku britanske ambasade u našoj zemlji.

“Posao koji žena obavlja u kući je neplaćen rad. Kada bi taj rad bio vrednovan one bi dnevno zarađivale oko 3000 dinara, oko 600 evra mesečno što je na godišnjem nivou preko 7000 evra”, kaže Olivera Bobić.

Ona dodaje da rad žene u kući niko ne shvata ozbiljno kako bi pritekao u pomoć i tako joj olakšao obaveze.

“Čak ni članovima porodice ne možemo da objasnimo da poslovi u kući nisu obaveza samo žene. Nije vam potreban fakultet da očistite kući, da se brinete o deci, da skuvate ručak, a pomoć bi dobro došla”, kaže Olivera Bobić ne skrivajući da su i same žene krive za to jer osim što se žale kako su umorne ne preduzimaju ništa da se ova i ovakva situacija popravi.

Uz sve kućne obaveze na njihova pleća pada ne samo briga o deci već i starijim članovima porodice.
Dakle, ako se sve izračuna po “naplatnoj” ceni domaćice i Srbiji bi mesečno zarađivale prosečnu platu, pa i koji dinar više. Primera radi sat čišćenja se naplaćuje 300 dinara ako za to uzmete ženu. Dadilje mesečno zarađuju najmanje minimalac. Privatni profesori sat vremena rada sa decom naplaćuju od 5 do 10 evra. Kada se sve to stavi na papir dođe se do pozamašne sume, a domaćice u Srbiji odrade to na dobrovoljnoj bazi i bez penzionog osiguranja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com