Kuhinjica

Domaći čips – lako i brzo

Apsolutno svi volimo neku grickalicu. Još nisam srela osobu koja ne voli nešto, bile to kokice, kikiriki, semenke ili nešto drugo. Ali sigurna sam da svi volimo čips.

Kada odete u radnju i bacite pogled na kesu čipsa, prvo vas zaprepasti cena, potom količina istog u kesi srazmerno veličini i odmah se pitate šta zapravo plaćate. Samu šarenu kesu, nekih 30 listića krompira ili vazduh zbog kog je kesa naduvena. Za tu istu sumu novca možete kupiti barem kilogram krompira ako ne i više (zavisi gde i od koga).
Ne znam kako vi gledate na to ali meni se ne daje 100 i kusur dinara za jedno pakovanje. Te tako reših da sama nadjem način i napravim domaći čips.

Potrebno je:

– oguljen i na listove izrendan crveni krompir ( količinu odredite sami). Neki ga zovu i roze krompirom.
– malo brašna
– kašika ulja
– začini (ovom prilikom sam koristila so, bio začin, biber, kurkumu, crvenu začinsku papriku)

Priprema:

– Kada krompir izrendate na kolutove doooobbrroo ga osušite kuhinjskom krpom ili ubrusima nakon što ste ga pustili kroz više voda da izvučete skrob.
– Tako osušeni krompir provucite kroz brašno. Ono će upiti ostatak tečnosti tokom pečenja i dobiće na hrskavosti.
– Krompir stavite u neku činiju i dodajte sve začine. Promešajte dobro sve kašikom kako bi se začini ravnomerno rasporedili.
– U međuvremenu zagrejte rernu na 150 stepeni a onaj pleh od rerne obložite nauljenim pek papirom i na njega ravnomerno rasporedite krompir.
– Ubacite u rernu, smanjite vatru na nekih 100 stepeni i samo sušite. Znači, ne pečete nego sušite. Možete i da uključite ventilaciju ako imate tu opciju u rerni.
– Ceo proces traje oko 60 minuta mada sve zavisi od rerne. A za pripremu i sušenje odvojite oko 20 minuta. Treba malo vremena dok se svaki listić ne osuši dobro. Možete ga narendati ujutru i staviti negde na vazduh da se sam osuši (peć, osuncan prozor i sl.). Zvuči šašavo ali deluje.

Uz neki film, utakmicu ili kada vam dodju prijatelji eto vam domaćeg hrskavog iznenadjenja uz čašu hladnog piva. A ono što je najbitnije je da se ne prži u dubokom ulju nego peče. Zdrava grickalica…šta reći nego probajte.

E sad ako preferirate prženu varijantu a vi jednostavno zamenite način kuvanja.

Prijatno vam bilo grickanje!

Autor: Nada Radenković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com