Zdravlje

Dom zdravlja u Nišu uskoro dobija novi mamograf

Prema rečima dr Milorada Jerkana, direktora Doma zdravalja, ova zdravstvena ustanova u kojoj se već mesecima rade preventivni pregledi, među kojima je i skrining na rak dojke, za nekih pet do šest dana dobiće novi mamograf budući da je onaj koji je do sada radio u kvaru.

 

„Ovog vikenda smo preventivne preglede radili malo redukovanije, odnosno nismo radili skrining na raka dojke jer je u poslednjih mesec dana mamograf koji imamo u kvaru. Zbog toga imamo veliki broj zakazanih pregleda. Novi mamograf nam stiže za nekih pet do šest dana koji će biti izuzetno kvalitetan i moći ćemo sve one žene koje smo zakazali, bez obzira na godine, moći da pregledamo na najadekvatniji način“, zaključuje dr Milorad Jerkan.

Svi ostali pregledi se odvijaju po planu.

„Već 150 dana radimo skrining preglede kada niko u Srbiji nije ni pomišljao o tome. Krenuli smo sa ovim pregledima sa ciljem da sugrađanima stavimo do znanja da pored kovida postoje i ne-kovid bolesti. Do sada smo uradili preko 44,5 hiljada pregleda od čega je bilo preko 150.000 usluga“, kaže dr Jerkan.

Dodaje da, što se tiče ostalih pregleda, skrining na rak grlića materica odlično funkcioniše jer u Domu zdravlja postoje 12 skrinera i 2 super skrinera, a na rezulate analize pločica se ne čeka više od 24 sata.

Prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja

„Tu smo uradili skoro preko 6 do 7.000 pločica i u ovom trenutku smo prešli planirani broj do kraja godine. U Srbiji, što se skrininga tiče, skoro sve zdravstvene ustanove su ili na nuli ili su samo 5 do 10 posto radili skrininge. Ne takmičimo se ni sa jednim gradom, ali ovi podaci pokazuju da građani imaju vrhunsku uslugu kada se radi o preventivi i to bi trebalo da iskoriste“, kaže dr Milorad Jerkan.

Najvažnije kod preventivnih pregleda da se sa lečenjem, ako je to potrebno, krene na vreme, a pegledi u Domu zdravlja su do sada pokazali da je spaseno mnogo života.

„Samo kada se radi o skriningu raka na debelom crevu otkrili smo 20 sumnjivih pregleda što je jako značajno. Kod Papa testa otrkrili smo desetak sumljivih pločica, dve su bile sa promenama malignog tipa. Na vreme se reagovalo i spasena su dva mlada života jer se radilo o ženama između 28 i 35 godina. Kada govorimo o raku dojke urađeno je oko 900 mamografskih pregleda ali smo zato radili ultrazvuk dojke i štitene žlezde što je bio i najtraženiji pregled jer su se radila i po 200 ultrazvuka na dan. Na ultrazvuku dojke imali smo četiri osobe sa sumnjivim promenama koje su upućene na dalje lečenje i na vreme su urađene odgovarajuće medicinske mere. Na taj način je sprečen loš završetak i te osobe su spasene“, kaže dr Milorad Jerkan naglašavajući da je značaj preventivnih pregleda upravo u tome da se sve promene uoče na vreme i spase životi.

Prema njegovim rečima preventivni pregledi i laboratorijske analize su pokazale da je povećana hipetenzija kod građana. U blagom povećanju je i dijabet u odnosu na dosadašnje analite koje su urađene u Domu zdravlja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com