Virus Korona

Dom zdravlja u Nišu dobio i petu vakcinu – modernu

’’U odnosu na pre tri dana, broj novozarežinih u Nišu pada. Ono što posebno raduje, jeste sve veći broj mladih vaksinisanih ljudi’’, kaže direktor niškog Doma zdravlja profesor dr Milorad Jerkan.

Naredni meseci karakteristični su po slavama, pa direktor Niškog Doma Zdravlja podseća da i u tim momenima,moramo voditi računa o epidemiološkim merama,što podrazumeva, kako apeluje i Crkva, okupljanje isključivo užeg dela porodice. Trenutna epidemiološka situacija, kako kaže, je optimistična.

“Ako u roku od tri dana imamo pad od skoro hiljadu pacijenata u kovid ambulantama i ako imamo skoro duplo manje pozitivnih onda je, stvarno, jedno optimističko raspoloženje. Ali, sa druge strane, ako uzmete da je u sredu bilo 185 pozitivnih, a pre sedam dana je bilo 400, mi gradimo neki optimizam na tome što je počela jako dobra vakcinacija”, kaže dr Milorad Jerkan.

U niškom Domu zdravlja svakodnevno se vakciniše oko 1.500 ljudi. Prvom dozom oko 400, što je 4 puta više u odnosu na prethodni period, drugom oko 250, a ostatak trećom dozom.

Prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš

“Ovaj virus je veoma opasan i svakog našeg sugrađanina starijeg od 60 godina molim da primi treću vakcinu. To je garancija da će virus preboleti lakše. Sa dve vakcine postoji opasnost da klinička slika bude malo teža. Stariji građani su prihvatili treću dozu i ja im se zahvaljujem na tome. U proseku dajemo od 800 do 1000 trećih doza. Ono što je još pozitvnije je to da primećujemo veliko interesovanje mladih za vakcinaciju. U ovom trenutku imamo 53,5 posto mladih između 18 i 30 godina koji su vakcinisani”, dodaje dr Milorad Jerkan.

Više od 10 meseci od početka masovne imunizacije protiv korona virusa, u Srbiji je postala dostupna i vakcina petog proizvođača – Moderna. Prve doze ove vakcine stigle su i Dom zdravlja u Nišu. Pre Moderne, u Srbiji su od zime 2020. godine, koriste vakcine Sinofarm, Fajzer, Sputnjik i AstraZeneka.

“Svako ko želi da se vakciniše ovom vakcinom biće upisan.Utorkom će dobiti svoj termin kada da dođe da primi vakcinu.Moramo tako da uradimo jer kada otvorimo bočicu deset osoba može da primi vakcinu.Istu vakcinu građani koji se budu prijavili moći će da prime i petkom”, objašnjava dr Milorad Jerkan.

Direktor Doma zdravlja upozorava, da maske treba nositi i na otvorenom, posebno na zelenim i auto pijaci, gde su velike gužve. U poslednje nepune 2 godine, od kada je počela epidemija, koronu je preležalo preko 52 hiljade Nišlija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com