Promo

Dolazak sa detetom kod psihologa ne znači da ste loš roditelj, upravo suprotno. Psiholog nije roditelj – ta uloga je samo Vaša

Razumeti dete na pravi način i uspostaviti sa njim uzajamno poverenje, važni su i možda najodgovorniji zadaci za svakog roditelja. Pomoć i savet u vezi sa problemima odrastanja uvek može da vam pruži Pedijatrijska ordinacija Aja Medika.

Period odrastanja nosi sa sobom niz nedoumica i prepreka sa kojima se sreću kako deca tako i roditelji i nekada je dobro, kada je to potrebno potražiti stručni savet kako bi probleme deca i roditelji što bezbolnije i na najbolji način rešili. Dečiji psiholozi su najbolja adresa za to, tvrde u Pedijatrijskoj ordinaciji Aja Medika.

U timu ove niške ordinacije ovu važnu ulogu obavlja psiholog Slađana Veličković, specijalista medicinske psihologije, sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom, adolescentima i njihovim roditeljima.

Koji su to problemi gde psiholog može pomoći?

U najranijem periodu to su poteškoće sa spavanjem, ishranom, formiranjem higijenskih i radnih navika.

Polazak u vrtić i školu donosi nove izazove kao što su poremećaj pažnje, problem sa učenjem, otpor prema autoritetu, suočavanje i neslaganje sa vršnjacima.

“Važno je uočiti i blagovremeno reagovati na pojavu ovakvih i sličnih problema pre adolescencije, kada se sve produbljuje i pojačava, a rad sa decom zahteva mnogo više napora i umeća”, ističu u Pedijatrijskoj ordinaciji Aja Medika.

Neslaganje u porodici, razvod roditelja i odvajanje, gubitak člana porodice i niz nepredviđenih okolnosti idealna su podloga za emocionalne i razvojne probleme. Sve ovo može dovesti do pojave strahova, nesigurnosti, socijalno neprihvatljivih oblika ponašanja i psihosomatskih oboljenja.

Koja je uloga Psihologa?

Psiholog prati napredovanje deteta putem primene psihodijagnostičkih skala i testova, u cilju procenjivanja aktuelnog nivoa funkcionisanja deteta, utvrđivanja snaga i slabosti, a potom predlaže terapijske intervencije.

Kroz individualne razgovore, uključuje roditelje u terapijski proces rada sa detetom, edukuje, savetuje i obavlja konsultativne razgovore.

Ponekad je potrebna jedna konsultacija kako bi se razjasnile sumnje i dobili odgovori na pitanja o detetovom razvoju, načinima vaspitanja i reagovanja na neka dečija ponašanja. Nekada je dovoljno promeniti način na koji tumačimo i/ili reagujemo i menjajući pogled koji imamo na dete, oslobađamo ga očekivanja i okvira koji ga sputavaju. Tako se teškoće koje smo uočili u ponašanju smanjuju i/ili gube.

Neke teme i pitanja zahtevaju više susreta. Ponekad je potrebno samo dodatno stimulisati razvoj deteta, kroz niz vežbi i posebnih pristupa koji se primenjuju u psihološkim tretmanima, sa ciljem njegovog motivisanja i aktiviranja mehanizama sazrevanja i učenja koji postoje u svakom od nas.

Dolazak sa detetom kod psihologa ne znači da niste dobar roditelj, upravo je suprotno. Psiholog nije roditelj – ta uloga je samo Vaša.

Lekari i sestre Pedijatrijske ordinacije Aja Medika biće Vama na usluzi  i da odgovore na sva druga pitanja koja zanimaju i brinu roditelje.

Aja Medika u Romanijskoj ulici br. 19
www.ajamedika.rs

Romanijska ulica, Lamela B, lokal 9 – Niš

060 4045144
ajamedika018@gmail.com

Zapratite ovu Pedijatrijsku ordinaciju na FACEBOOK-u. i INSTAGRAM-u

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com