Kultura

Dokumentarom flimu Trnje i lovorike Olge Ilić gran-pri za najbolji scenario na festivalu u Velikoj Plani

Dokumentarni film Trnje i lovorike Olge Ilić , autora Jelene Stojanović osvojio je Gran-pri “Zlatna buklija” za najbolji scenario na 15. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Velikoj Plani. Po mišljenju žirija, pomenuti film predstavlja bogat prikaz portreta “srpske Sare Bernar”, najveće putujuće glumice Balkana i začetnice modernog srpskog teatra.

Branislav Nušić, Vojislav i Dragutin Ilić, Bora Stanković, Dobrica Milutinović, Ljuba Stanojević, Jovan Tanić, Bogoboj Rucović, šabački Cicvarići, Žanka Stokić samo su neka od velikih imena sa čijim se životima i Olgin prepliće.

Glumica, reditelj, operski sopran, pevačica šansona i sevdalinki Olga Ilić snimila je više od 25 gramofonskih ploča, odigrala više od 100 uloga i režirala više od 15 predstava početkom HH veka. Film je premijerno prikazan 25. avgusta 2019. godine u okviru programa Filmskih susreta u Nišu, ali i na desetak filmskih i pozorišnih festivala širom Srbije ( Apatin, Šabac, Leskovac,Sopot, Novi Bečej, Кučevo, Pirot, Prokuplje i dr.)

Jelena Stojanović, autor

Trnje i lovorike Olge Ilić je debitanstki film naše sugrađanke Jelene Stojanović, koja je u ulozi scenariste i reditelja pomenutog filma, uspela da vrati sećanje na ovu veliku umetnicu koja je karijeru započela u prvom niškom pozorištu Sinđelić a završila na sceni pozorišta Moravske banovine, takođe u Nišu.

Tragom pisane autobiografije koju nam je glumica ostavila i uz obilje arhivske građe, pratimo niz anegdota, smešnih ali i tužnih, koje su obeležile karijeru i život Olge Ilić. Film je protkan i originalnim muzičkim zapisima Olginog glasa sa ploča starijih i od 100 godina.

Podršku njegovom nastanku pružio je Sekretarijat za kulturu grada Niša, kao i mnogobrojni prijatelji Udruženja građana „Forum artistikum”, koje je produciralo ovo filmsko ostvarenje.

Film je snimljen povodom obeležavanja 140 godina od rođenja velike Olge Ilić i 125 godina od početka njenog umetničkog rada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com