Kultura

Dokumentarni film o Zoranu Radmiloviću pred publikom u Ateljeu 212

Nakon premijere na Filmskim susretima u Nišu i Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, dokumentarni film “Glumčina” posvećen ovom legendarnom glumcu imao je i svoju beogradsku premijeru na sceni „Mira Trailović” Ateljea 212. Scenario je rađen prema knjizi dramskog umetnika Milana Cacija Mihailovića „Uspomenar 4 ‒ Čarobnjak Radmilović”, dok režiju potpisuje Vladimir Ristić.

 

“Pošto je prošle godine izašla knjiga o Zoranu Radmiloviću koju sam objavio povodom 35 godina od njegove smrti, pozvali su me producent iz Niša Oliver Paunović i Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović” iz Zaječara, i zamolili da im pomognem oko stvaranja filma kao scenarista”, rekao je Mihailović.

Snimanje je započeto u Radmilovićevom rodnom Zaječaru, istakla je ekipa iz niške produkcije koja je radila na ovom dokumentarnom filmu.

“Našli smo tamo dvojicu njegovih drugova koji sada imaju po 87 godina i pričali smo sa njima. Bili smo na najvažnijim punktovima ‒ od dvorišta u kome je odrastao, pa preko škole u koju je išao, do skijališta gde se bavio sportom. Onda smo prešli u Beograd i snimali ispred Beogradskog dramskog pozorišta, gde je počeo, pa onda, naravno, neizbežna je bila „Srpska kafana”, Pozorišni muzej…”, objasnio je ovaj umetnik.

Dodao je da se u filmu pojavljuju i Radmilovićeva sestričina Selena Vicković, Dušan Kovačević, Mira Banjac, Bratislav Đorđević, Seka Sablić, Miloš Vešović, Zdravko Šotra, Goran Marković, Svetlana Bojković, Aljoša Vučković, Goran Sultanović, Novica Nikić, Milica Kralj, Ljuba Milunović i Vladimir Đuričić.

“Svi oni su govorili o Zoranu iz raznih uglova, a između se pojavljuje i poneka priča, anegdota iz života koju sam zabeležio. Mi smo zajedno proveli od 1972. do 1985, do Zoranovog odlaska i našeg poslednjeg izvođenja predstave „Radovan Treći”, koju smo odigrali 299. put 9. juna. Dva dana kasnije on je odnet u bolnicu bez trunke snage i 21. jula je završio svoj kratki život, ali prepun sjajnih uloga kojima je ostavio dubok trag u istoriji srpskog pozorišta i kinematografije”, rekao je Milan Caci Mihailović.

Dokumentarni film Glumčina, producenta Olivera Paunovića imaće i nišku bioskopsku premijeru, u bioskopu “Cine grand” u tržnom centru Delta Planet.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com