Promo

Doktorka Maja Živković, prvi izbor Nišlija za zdravlje oka

U nedelju 7. aprila obeležen je Svetski dan zdravlja. To je dan kada se skreće pažnja javnosti na različite aspekte zdravlja, a u fokusu je uvek i značaj prevencije kao preduslov dobrog zdravlja.

Kada je reč o zdravlju oka, najbolja sagovornica za to je upravo niška doktorka Maja Živković.

Doktorka je i docentkinja Medicinskog fakulteta u Nišu, a nedavno je proglašena najboljom u oblasti oftalmologije kada je ponela priznanje Medis Awards, takozvani medicinski oskar u ovom delu Evrope. U Nišu i regionu je danas prvi izbor za zdravlje oka, očni hirurg kome se veruje kada je u pitanju lečenje bolesti oka.

Doktorka, na početku, kako se na oko kao organ odnosimo u našem društvu?

Definitivno je važno da se oko iz ugla pojedinca ili pojedinke posmatra kao i svaki drugi organ, tj. da zaslužuje pažnju, da je neophodna nega i briga kako bi se očuvalo zdravlje oka. Mislim da je važna poruka odmah na početku da svako ima svog oftalmologa, posebno u odraslom dobu i da se redovnim pregledima mogu sprečiti mnoge bolesti, komplikacije, a pre svega da se kod nekih stanja može sprečiti nastanak slepila.

Kakva je situacija u vašoj ordinaciji, kakvo je stanje u našim očima, da li su bolesti oka sve učestalije?

Znate kako, nakon 45 godine nekako svima nama vid počinje da slabi i potrebne su nam polako naočare, ali to je situacija koju ne definišemo kao bolest već kao proces starenja. Katarakta je dosta zastupljena, ali mi oftalmolozi volimo da se šalimo da ako od nečeg moraju da obole naši pacijenti, onda neka to bude ova bolest jer je vrlo brzo i bezbedno rešavamo operacijom, ređe su komplikovane. Ali pažnju privlače i često alarm pale opasne bolesti, one koje ako se ne tretiraju blagovremeno i dovode do gubitka vida. Recimo glaukom, senilna degeneracija žute mrlje, dijabetička retinopatija i slično. Oko često strada kao posledica neke druge hronične bolesti.

Šta može da uradi pacijent za zdravlje oka, a šta može današnja medicina?

Redovan očni pregled je najbolji recept za zdrave oči. Preporuka za pregled očiju varira u zavisnosti od starosti i problema sa vidom. Generalno, odrasli treba da proveravaju vid i stanje očiju na svake 2 godine do 60 godina starosti, a godišnje nakon toga. Deca i odrasli sa povećanim rizikom od očnih oboljenja treba češće da rade redovne kontrole.

Druga preporuka je da se uradi bar jedan pregled očiju na proširene zenice u okviru rutinske kontrole jer tako možemo rano otkriti određena oboljenja koja sam već pomenula gore i tako sprečiti gubitak vida.

Pored pomenutih preporuka važno je i da budete upoznati sa istorijom bolesti vaše porodice jer mnoga oboljenja koja uzrokuju ili povećavaju rizik za gubitak vida su nasledna. Kod određenih predispozicija su potrebne češće kontrole i dopunska dijagnostika. A upravo tu dijagnostiku omogućuje današnja medicina, dostupna je.

Koja je vaša poruka na kraju našeg razgovora, šta još možemo pojedinačno uraditi za zdravlje naših očiju?

I na kraju, vodite zdrav stil života uz ishranu bogatu namirnicama koje pogoduju vašim očima.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com