Društvo

Doktor Tomislav Kostić – čovek koji spasava živote i poklanja nagradu

Kardiolog doc. dr Tomislav Kostić iz Niša, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Niš, dobitnik je najvišeg priznanja grada Niša “11. januar”, za 2019. godinu.

Dr Kostić je od 2013. godine radi na odeljenju invanzivne dijagnostike gde je uradio više od 3.500 implantacija pejsmejkera i više od 2.000 dijagnostičkih i interventnih invanzivnih procedura, navedeno je u obrazloženju Komisije za dodelu priznanja.

Ne bi bilo nezasluženo i da je bilo ko od lekara sa Klinike za kardiologiju dobio ovo priznanje imajući u vidu šta smo sve uradili u proteklom periodu i u kakvim uslovima. Samo u toku 2019. godine na našoj klinici je pregledano više od 33.000 pacijenata, urađeno je više od 14.000 ultrazvučnih pregleda, na čemu najveću zahvalnost dugujem svim starijim kolegama, profesorima i ostalim lekarima. Ovo priznanje afirmiše Kliniku i da je dodeljeno bilo kome od njih, bilo bi zasluženo“, ističe dr Kostić.

Frekvencija pacijenata na Klinici za kardiologiju je velika, naročito posle otvaranja novog Kliničkog centra Niš koji se pozicionirao kao vodeća zdravstvena ustanova u ovom regionu. Ovoj zdravstvenoj ustanovi gravitira oko tri miliona ljudi sa juga Srbije. Klinika za kardiologiju trenutno zapošljava 156 lekara i tehničara, koji u postojećim uslovima uspevaju da odgovore svim potrebama pacijenata.

Kardiovaskularne bolesti su i dalje vodeći uzrok i obolevanja i umiranja, ne samo u našoj zemlji. Sve naše ekipe su pripravne 24 časa, tako da pacijenti sa akutnim infarktom miokarda u najkraćem mogućem roku dobijaju neophodnu dijagnostiku i terapiju. Činjenica je da smo uvek puni, ali takođe, uvek ima i dovoljno mesta za sve pacijente. Uz dobru organizaciju sve može da se postigne“, kaže dr Kostić.

Foto: Print screen TV Belle amie

Osim dobro organizovanih timova, klinika kojom rukovodi dr Kostić ima kapacitete da postane priznata i na nivou Evrope, međutim, postoje i nedostaci. Holter EKG je dugo bio „Ahilova peta“ zbog nedostatka odgovarajućeg broja aparata na Klinici za kardiologiju.

Ahilova peta“ neinvanzivne dijagnostike bio je holter monitoring EKG, zbog velike liste čekanja. Prošle godine je od donacija nabavljena nova ergo traka za testove fizičkim opterećenjem, što predstavlja osnovu neinvazivne dijagnostike u kardiologiji. Zahvaljujući tome danas funkcionišemo po principu liste zakazivanja. Najavljena je donacija Kluba privrednika grada Niša do kraja januara ove godine, zahvaljujući kojoj ćemo nabaviti još pet ovih aparata i time značajno smanjiti liste čekanja za ovu vrstu intervencija“, navodi dr Kostić.

Kada je reč o neinvanzivnoj dijagnostici dr Kostić kaže da je nabavka ultrazvučnog aparata premijum klase u toku, a ono čime bi priča o interventnoj kardiologiji bila zaokružena, jesu elektrofiziološke procedure. Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja klinika je dobila potreban generator, ali nedostaju još neke sitnice.

Potrebno još nekoliko koraka da bi i taj segment zaokružili. Uporedo sa nabavkom opreme radiće se i obuka kadrova. Shodno tome, u planu je i zapošljavanje lekara i drugog medicinskog osoblja, koji bi se bavili isključivo ovom metodom. Nadamo se da u ovoj godini i elektrofiziološke procedure profunkcionišu na našoj klinici“, kaže dr Kostić.

Ovaj niški kardiolog je autor i koautor više od 100 naučnih radova, od kojih je više od 20 objavljeno u međunarodno priznatim stručnim časopisima. Zbog impresivnih rezultata, dr Kostić je ovenčan i priznanjem “Fellows of the European Heart Rhythm Association“, koje se dodeljuje kardiolozima za značajan doprinos struci.

Pored dr Kostića najviše gradsko priznanje pripalo je i Miroljubu Nedoviću Rikiju glumcu niškog Narodnog pozorišta, reditelju i piscu dramskih komada i ŽFK Mašinac, kao kolektivu koji ove godine obeležava 50 godina postojanja.

Foto: Print screen TV Belle amie

Pored povelje i statuete, nagrađenima pripada i novčani deo od ukupno 500.000 dinara, koji će podeliti na tri jednaka dela.

Novčani deo nagrade biće uplaćen u humanitarne svrhe. Planiram da taj novac poklonim jednoj devojčici, a njeno ime ćete saznati na dodeli nagrade u subotu 11. januara“, rekao je dr Kostić.

Priznanje “11. januar” ustanovljeno je 1995. a dodeljuje se od 1996. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com