DruštvoZdravlje

Doktor Laza i njegov “Dnevnik ratnog hirurga” u filmu Olivera Paunovića

Pred godišnjicu smrti 14. aprila kada se navršava tačno tri godine od kada je preminuo voljeni i nadaleko po svojim delima čuveni doktor Miodrag Lazić, producent Oliver Paunović, započinje snimanje dokumentarnog filma o doktoru koji je jednako poštovan na Palama, u Nišu, Beogradu i Novom Sadu…i nema mesta u Srbiji gde njegovih pacijenata nema.

Doktora Miodraga Lazića se rado sećaju porodice spašenih, prijatelji, Nišlije ali možda najviše danas za njim žale i sećaju se oni najbliži, sestra, supruga, sin i ćerka Nina Vujošević, koja kaže da će film još jednom oživeti uspomenu na dela velikog doktora Laze iz Niša.

Dokumentarni film biće naslonjen na knjigu „Dnevnik ratnog hirurga“ a govoriće o požrtvovanom životu doktora Miodraga Lazića, legendarnog ratnog hirurga koji nije uspeo da dobije važnu bitku, bitku protiv korone. Ova knjiga ima već drugo izdanje koje je objavljeno 28 godina nakon prvog izdanja i samo dva meseca nakon smrti doktora Miodraga Lazića, tada direktora niškog Urgentnog centra po kojem je centar i dobio ime.

Scenario i režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisuje dugogodišnja i puno puta nagrađivana najvažnijim novinarskim i gradskim nagradama, novinarka Dušica Dejić, koja kaže za Niške Vesti da joj je čast da radi ovaj dokumentarni film koji na samu najavu jeste izazvao veliko interesovanje ne samo u Nišu već i van granica Srbije.

Dušica Dejić, novinar

“Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da radim na realizaciji dokumentarnog filma o jednoj takvoj ljudskoj gromadi, čoveku koji je kao ratni hirurg dobrovoljac spasio na hiljade života vojnika i dobrovoljaca, čoveku koji je i kasnije ostavio dubok trag u radu Urgentnog centra postavljajući visoke standarde u oblasti hirurgije”, rekla je Dejić.

Nina Vujošević, ćerka doktora Laze koja je i sama lekar Univerzitetskog kliničkog centra kaže da nema dana a da neko ne pomene njenog tatu, radi u prostoru gde je on radio i dodaje da njegova sestra brizne u plač samo na pomen Lazinog imena. I sve je tako živo u sećanjima i još uvek jako bolno, ali ipak raduju je sećanja mnogin na uspehe njenog oca.

Nina Vujošević, ćerka doktora Miodraga Lazića

“Prvo bih želela od sveg srca da zahvalim inicijatorima ideje o snimanju dokumentarnog filma, jer smatram da je vrlo važno da se čuje prava istina i da se što šira javnost upozna sa stradanjem srpskog naroda koje je moj otac opisivao u svom dnevniku u trenucima kada su se događaji odvijali. “Dnevnik ratnog hirurga” je za mog oca bio način da svu bol, nepravdu, patnju i suze pretoči u reči, što mu je davalo snage da nastavi dalje da pomaže svom narodu”, rekla je za Niške Vesti Nina ćerka legendarnog doktora Laze.

Snimanje će biti organizovano i van granica Srbije, svuda gde se doktor Laza, kako su ga ljudi iz milošte zvali, spominje kao ljudska gromada i neko kome su brojne porodice zahvalne jer im je spasio najmilije. Sebe da spasi nije imao snage, ali će ga film ponovo na neki način vratiti u život, uvereni su mnogi koji pozdravljaju snimanje ovog filma.

“Snimanjem dokumentarnog filma, knjiga će još jednom oživeti i omogućiti da se na još jedan način ovekoveči veličina i neguje uspomena na dela doktora iz Niša, ali i na veličanstveno herojstvo i žrtvu za opstanak srpskog naroda sa druge strane Drine”, kaže Vujošević.

Producent Oliver Paunović kaže da smo svi mi ovaj film dužni doktoru Lazi jer njegova dela moraju da ostanu zabeležena na filmskoj traci, za neke nove generacije koje dolaze i koje moraju da znaju koliko se na ovim prostorima ginulo za čast i otadžbinu, za svoj narod.

Oliver Paunović, producent

“Dugo sam razmišljao o ovom dokumentarnom filmu i srećan sam što krećemo sa radom na njemu. Dobili smo dozvolu porodice da napravimo jednu divnu priču o čoveku koji je davao celog sebe, utkao toliko ljubavi u sve što je radio i bio istinski heroj vremena kada je trebalo ostati svoj i sačuvati goli život, ne – on je čuvao i spašavao tuđe živote najmanje misleći na svoj. Nišlije ga se rado sećaju, ali tu nismo samo mi sugrađani, seća ga se i spominje čitav Balkan. Mislim da smo mu mi Nišlije barem toliko dužni, da ga se na pravi i najlepši način sećamo”, rekao je Paunović.

U svetlu početka snimanja ovog dokumentarnog ostvarenja stigla je i lepa vest iz Novog Sada, gde je odlučeno da jedna od glavnih gradskih ulica promeni ime u ulicu doktora Miodraga Lazića. Inicijator ove akcije je žena koja je kao devojčica bila izbeglica, koja pamti stradanje našeg naroda i velike zasluge doktora Laze.

Nišlije su se nakon smrti zahvalile doktoru Laziću najpre muralom na raskrsnici Sremske i Bulevara dr Zorana Đinđića, odakle „čuva“ Univerzitetski klinički centar i podsećati lekare i sugrađane šta to znači čast i ljubav prema svom narodu, , zatim ulicom i preimenovanjem Medicinske škole u školu “Dr Miodrag Lazić”. Već dve godine najveća Gradska opština Medijana dodeljuje priznanje „Dr Miodrag Lazić“, koje sadrži plaketu, povelju i novčanu nagradu od 100 hiljada dinara za najboljeg studenta niškog Medicinskog fakulteta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @lazanova

Dr Miodrag Lazić rođen je 31. maja 1955. godine u Beogradu. Кao ratni hirurg i dobrovoljac, vodio je Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu, zbog čega je dobio orden “Svetog Save”, medalju “Milan Tepić” za hrabrost, orden “Кrst Milosrđa” i Orden Кarađorđeve zvezde prvog stepena. Preminuo je od posledica izazvanih virusom korona, 14. aprila 2020. godine, a Urgentni centar u Nišu na čijem je bio čelu u to vreme, ponosno nosi njegovo ime.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Evo Oliver odlicno radi ove filmove i belezi doprinos raznih dobrih ljudi. Ona ideja sa statuama mi se ne dopada ne znam zasto. Mozda je ipak taj vid slavljenja necijeg dela primereniji nekim unetnicima. Oliverovi filmovi su odlicni on to odlicno radi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com