Kultura

Dodelom nagrada najboljima završen 15. “Urban fest”

Pet dana, deset predstava i stotine glumaca i ljudi zahvaljujući kojima su predstave bile u punom sjaju – ovogodišnji „URBAN FEST” je po petnaesti put grad pretvorio u veliku pozornicu! Poslednjeg dana festivala odigrane su dve predstave, ali su i dodeljene nagrade najboljima!

Poslednje veče ovogodišnjeg “URBAN FESTA”, bilo je rezervisano za dve predstave “Život moj”, Fakulteta umetnosti u Prištini, a zatim i, u revijalnom delu, predstavu “Tačka”, CNTК “Abrašević”. Potom je usledio i najsvečaniji deo festivala – dodela nagrada.

Кako je stručni žiri rekao više puta, odluke nisu bile nimalo lake… Ipak, na kraju su odlučili gotovo jednoglasno.

U selekciji predstava studentskih i omladinskih pozorišta nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu dobio je Stefan Balaban, za ulogu Vedrana Granulića u predstavi “Čekaonica za bolje sutra”. Nagradu za ajbolju epizodnu žensku ulogu je, po mišljenju stručnog žirija dobila Julija Vučković, za ulogu Agike Tot u predstavi “Totovi”.

Nagradu za glavnu mušku ulogu dobio je Ilija Ivanović, za lik Gospodina Tota, takođe u predstavi “Totovi”.

“Snažno izraženo scensko prisustvo. Stilizovano, estetsko i svedeno čitanje uloge u predloženoj dramaturškoj situaciji”, stoji u obrazloženjeu žirija.

Jovana Đorđević je, igrajući Mamu Zeko na ovogodišnjem festivalu, osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu!

“Snažno i harizmatično scensko prisustvo, sa punom verom u emocionalno preživljavanje svog scenskog lika”, naveo je žiri.

U kategoriji predstava dramskih fakulteta, žiri je, kažu, takođe imao izuzetno težak zadatak.

Nagrada Car Кonstantin, ove godine odlazi u ruke Rasta Mićića, za ulogu Helvera u predstavi “Noć Helvera”.

“Sa punom verom u scenske okolnosti, za precizno, svedeno a istovremeno veoma izražajno i snažno građenje lika”, stoji u obrazloženju.

Nagradu Carica Teodora dobila je Aleksandra Arizanović, za ulogu Кarle u predstavi “Noć Helvera”.

“Precizno, odmoreno i tačno građenje lika Кarle. Za uzajamno poverenje i emocionalno proživljavanje svog scenskog lika”, naveo je žiri.

Gran pri festivala dobila je ekipa predstave “Mamin dašak u svemiru”.

“Za partnerstvo na sceni, za kolektivnu igru i radost stvaranja pozorišne magije”, obrazložio je žiri svoju odluku.

Nagradu žirija okruglog stola, kog su činili predstavnici svih glumačkih ansambala koji su učestvovali na festivalu i novinari koji dugo prate festivale, gotovo jednoglasno dobila je ekipa predstave “Mamin dašak u svemiru”.

Studentski kulturni centar Niš se zahvaljuje svima koji su učinili da ove godine festival još jednom podigne standarde – glumcima i pozorištima koji su maestralno izneli svoje uloge i predstave, ljudima koji su nedeljama radili na organizaciji, žiriju okruglom stola i stručnom žiriju koji su profesionalno ocenjivali glumce i predstave… Ogromnu zahvalnost dugujemo i našoj publici, publici koja prati i naše Akademsko pozorište i naš festival… Publici koja je plakala, smejala se i radovala zajedno sa likovima na sceni, sa kojom je sve moguće!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com