Društvo

Dodeljeni čekovi pobednicima drugog konkursa LFN

Predstavnici osam podržanih grupa na drugom konkursu Lokalne fondacije Niš (LFN) u 2021. godini svečano su preuzeli nagradne čekove i potpisali sporazume o realizaciji svojih projektnih ideja. Predviđene aktivnosti biće realizovane u periodu od 1. novembra 2021. godine do 30. aprila 2022. godine.

Na drugi konkurs koi je LFN raspisala u septembru ove godine pristiglo je 34 predloga formalnih i neformalnih grupa sa teritorije svih pet gradskih opština, a Selekcioni odbor izabrao je za podršku u ovom ciklusu osam predloga. Dva projekta realizuju udruženja građana Etno čarolija i Dedina garaža, a preostalih šest neformalne grupe. Kompletnu rang listu pogledajte na sajtu fondacije.

Udruženje „Dedina garaža“ formiraće „Niški knjiški dečiji klub“ u kojem će se organizovati književni susreti, kulturne manifestacije i edukacije. Program bi bio namenjen deci, roditeljima i uključivao širu zajednicu. Susreti će se održavati periodično, sa različitim autorima, književnim stvaraocima, a klub će nuditi mogućnost deci i roditeljima da provode kvalitetno zajedničko vreme, navodi se u obrazloženju.

Sredstva je dobio i „Zeleni zid Niš“.

“Grupa komšija iz Knjaževačke ulice u Durlanu okupljena je oko ideje da međublokovska javna površina na kojoj se nalaze njihove zgrade dobije status javnog gradskog parka. Predložen projekat za ovaj konkurs predstavlja nastavak te inicijative, sa idejom da se sada uključe studenti Građevinsko-arhitektonskog fakulteta. Oni će dati 10 idejnih rešenja za „Prvi durlanski parkić“ i pejzažno uređenje ovog prostora, a zatim će radovi biti javno predstavljeni na izložbi”, navode.

Inicijativu neformalne grupe Roda predložili su roditelje dece sa teškoćama u razvoju, koja pohađaju školu „Carica Jelena“ u Nišu, sa namerom da doprinesu poboljšanju opremljenosti škole i uslova za rekreaciju, učenje i socijalizaciju dece. Cilj je da se obezbede i postave interaktivne table i senzorni panel za dvorište škole, što će omogućiti razvoj senzornih i motoričkih veština dece i podstaći njihove razvojne kapacitete.

Stanari iz Obrenovićeve ulice 124/1 imaju ideju da od simsa svoje zgrade (20 metara dužine i dva metra širine) naprave malu zelenu oazu koja će imati i svoju skulpturu-umetničku instalaciju.

“Želja je da zeleni ekološki sims oplemeni gradski pejzaž zgrade koja se nalazi u samom centru Niša i da pritom ima višestruku funkciju – ekološki je dobro rešenje, ima umetničku dimenziju, a predstavljaće i pozitivan primer kako može da se uredi urbano gradsko jezero i neiskorišćeni, zapušteni prostor stambenih zgrada.”

Neformalna grupa “Složno za Brzi Brod” iz ovog velikog gradskog naselja u Nišu, ima nameru da u saradnji sa lokalnim fudbalskim klubom „OFK Brzi Brod“  uredi stare prostorije fudbalskog kluba, koje trenutno nisu potpuno adekvatne za korišćenje. Sanacijom bi se omogućili bolji uslovi za boravak dece i svih drugih učesnika, a klub će prostorije ustupati na korišćenje udruženjima i drugim organizacijama za potrebe različitih sportskih, kulturno-umetničkih i edukativnih programa, ističu u obrazloženju projekta.

Udruženje žena „Etno čarolija“ želi da dodatno opremi i osposobi Dom kulture u Prvoj Kutini.

“Žene iz udruženja su se okupile sa idejom da u Domu urede etno muzej, biblioteku, mini teretanu, dečiju igraonicu. Uređen prostor moći će da se koristi za izložbe, predstave, takmičenja, ali i da bude mesto okupljanja i centar svih dešavanja u Prvoj kutini, gde će mladi, kao i pripadnici drugih generacija moći da u adekvatnim uslovima provode slobodno vreme.”

Grupa stanara Bulevar Nemanjića 83 u naselju Krivi vir, urediće zelenu površinu ispred ulaza u zgradu.

“Cilj je da prostor ograde živom ogradom i zasade cveće i sadnice različitog bilja. Prostor koji trenutno ne izgleda reprezentativno dobio bi drugačiji izgled i prijatniji ambijent za boravak pripadnika svih generacija, decu, komšije i sve ljude koji tu prolaze ili borave.”

Zahvaljujući sredstvima koje su dobili, neformalna grupa “Robijeve priče” završiće rukopis i ilustraciju za knjigu o legendi niške starogradske muzike Ljubiši Cvetkoviću Robiju.

“Pokretač ideje ima snimljen i do sada neobjavljeni intervju sa čuvenim Robijem, kao i mnogobrojna zabeležena sećanja i svedočanstva savremenika. Projekat ima za cilj završetak istraživanja i kompletnu pripremu za objavljivanje knjige, kao svojevrsno sećanje na lik i delo Ljubiše Cvetkovića Robija i omaž njegovom radu.  Za kraj projekta planiran je i veliki javni događaj na „Palilulskom teferiču“ u Robijevu čast.”

Rad LFN podržava Trag fondacija, tako što duplira sva prikupljena sredstva u lokalnoj zajednici. Cilj LFN je da kroz donacije pojedinaca i društveno odgovornih kompanija obezbedi 15.000 evra u 2021. godini, što Trag duplira, a kompletan novac (30.000 evra) se vraća zajednici kroz podršku idejama građana na konkursima. Na prvom konkursu realizovano je sedam ideja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com