Društvo

Dodeljene spomenice bivšim i sadašnjim pripadnicima 63. padobranske brigade

“Slavna 63. padobranska herojska brigada postala je simbol otpora NATO agresiji i ne samo njoj. Gde god i kad god je bilo teško tu su bili padobranci iz 63. padobranske brigade. Malo zemalja može da se pohvali takvim junacima i takvom jedinicom. Neprekinuta tradicija 63. je nešto što se u vojsci poznaje, veoma ceni i nešto na šta je čitav srpski narod veoma ponosan”, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na uručenju vojnih spomenica pripadnicima nekadašnje 63. padobranske brigade povodom 20 godina odbrane od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Na svečanosti, održanoj u niškom Domu Vojske, vojne spomenice porodicama poginulih pripadnika 63. padobranske brigade uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, a premeštenim pripadnicima te brigade načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović. Penzionisanim pripadnicima brigade vojno priznanje uručio je zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, a pripadnicima 63. padobranskog bataljona priznanje je uručio komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan.

Ističući da je Srbija ponosna na svakog svog oficira i vojnika, ministar Vulin je rekao da „svi koji su učestvovali u odbrani od NATO agresije zaslužuju našu pažnju i poštovanje. Oni koji su ubijeni u NATO agresiji zaslužuju da ih se sećamo i da njihove porodice znaju da je država tu i da brine o svakom od njih“.

”Srbija se ponosi svakim vojnikom, svakim oficirom, svakim policajcem, svima onima koji su odbranili i očuvali zemlju. Uostalom, ko može da kaže gde prestaje narod, a gde počinje vojska. Bili smo jedno i ostaćemo jedno. Zato smo slobodni” – poručio je ministar Vulin.

Komandant Specijalne brigade Kopnene vojske brigadni general Miroslav Talijan posebno je istakao otpor našeg naroda i uspeh borbenih operacija naše Vojske, a naročito njenih elitnih sastava – 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Zamenik komandanta Združene operativne komande i ratni komandant 63. padobranske brigade general-major Ilija Todorov rekao je da je vojna spomenica koju su dobili pripadnici 63. padobranske brigade još jedan dokaz da se o njima misli. Posebno je bitno, naglasio je general Todorov, da se poginuli pripadnici jedinice ne zaborave, kao ni njihove porodice i oni koji su bili ranjeni.

Svečanosti u niškom Domu Vojske prisustvovali su i državni sekretar Aleksandar Živković, Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i Episkop niške eparhije Vladika Arsenije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com