Kultura

Dodeljene nagrade na Svetosavskom sajmu knjiga

U Oficirskom domu u Nišu dodeljene su tradicionalne nagrade 14. Svetosavskog sajma knjiga.

Žiri koji su činili Olja Mićunović, akademski slikar-grafičar, predsednik, Dejan Kostić, urednik PRESING-a i Srđan Trucović, grafički dizajner doneli su odluku da nagrada za najbolje grafički oblikovanu knjigu bude dodeljena izdanju „Među oblacima i zvezdama“ autorke Marte Rojnič, izdavačke kuće Preporod iz Beograda, dok je nagrada za tehničko-tehnološki tretman knjige pripala knjizi „Srbija u 19. veku u očima stranaca“, autora Svejna Meneslanda, u izdanju Prometeja i Supress-a.

Žiri za dodelu priznanja za doprinos negovanju i afirmaciji tradicije i kulturno-istorijske baštine, u sastavu prof. dr Andon Kostadinović, sociolog i predsednik, Boban Janković, istoričar i Ljubiša Sokolović, novinar, publicist, odlučili su da nagrada za doprinos negovanju i afirmaciji tradicije i kulturno-istorijske baštine pripadne Dušanu Senćanskom za knjigu „Istorija apotekarstva u Nišu“, izdanje zdravstvene ustanove „Apoteka Niš“, kao i Živojinu Stanisavljeviću i Milanu Dimitrijeviću, priređivačima knjige-leksikona „Ulice i trgovci grada Niša“, izdanje Udruženja stvaralaca Niša i Živojina Stanisavljevića.

Nagrada za najvredniju ukupnu izdavačku produkciju pripala je izdavačkoj kući „Prometej“ iz Novog Sada, a nagrada za najbolju ediciju ili knjigu kao izuzetan autorski i izdavački poduhvat i ostvarenje: izdavačkoj kući „Prometej“ i Radio-televiziji Srbije za ediciju „Srbija 1914-1918“.

Miroljub Nedović autor knjige “Abe Nišlije” u izdanju „Medivesta KT“ i akademski časopis „Presing“ u izdanju Studentskog informativno-izdavačkog centra dobitnici su nagrade nagrade za posebnu knjigu kao izdavački doprinos afirmaciji Niša.

O ovim nagradama odlučivao je žiri u sastavu Velibor Petković, predsednik, Dejan Stojiljković i Aleksandar Blagojević.

Posetioce Sajma koji se održava u Oficirskom domu u utorak 6. februara od 18 sati očekuje književno veče Marka Šelića Marčela koji će niškoj čitalačkoj publici predstaviti svoj roman “Higijena nesećanja”, dok će u sredu 7. februara, takođe od 18 sati svoju zbirku poezije “Odron svetlosti” predstaviti Bratislav Milanović.

Svetosavski sajam knjiga je otvoren svakog dana od 10 do 20 sati. Ulaz košta 50 dinara, a svaki posetilac sa ulaznicom na kojoj su poslednja dva broja 01 ili 51 dobija priliku da osvoji knjigu.

Tradicionalni Svetosavski sajam knjiga završava se 8. februara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com