Kultura

Dodeljene nagrade na niškom Sajmu knjiga

Na 54. Sajmu knjiga i grafike u Nišu, trećeg dana dodeljene su nagrade najboljim izdavačima i najboljim izdanjima.

Po mišljenju žirija, nagrada “Presad mudrosti” za kompletnu produkciju i izuzetan doprinos i promociju književnosti za decu, dodeljena je Izdavačkoj kući “Pčelica” iz Čačka.

Za najvredniju ediciju i kompletan doprinos savremenoj srpskoj istoriografiji proglašena je edicija “Srbija 1914-1918” u izdanju IK “Prometej” iz Novog Sada.

Nagradu za najbolje pojedinačno izdanje dobila Izdavačka kuća “Vulkan” iz Beograda, za knjigu “Kulturno blago Srbije u 1000 slika”. Knjiga predstavlja dragocen doprinos proučavanju materijalne kulture na tlu Srbije, od najranijih vremena do danas, stoji u obrazloženju tročlanog žirija, koji čine Miljana Nikolić, Marija Nikolić i predsednik Veroljub Vukašinović.

Nagradu “Inicijal”, za autorski doprinos umetnosti ili nauci, dobila je knjiga “Tajni interes”, autora Bojana Jovanovića, u izdanju Zavoda za udžbenike .

Istu nagradu za delo koje afirmiše knjigu u širem ili užem smislu, dobila je knjiga “Stubovi srpske prosvete” u izdanju Zavoda za udžbenike, autorke Aleksandre Novakov.

“Inicijal” nagrada za delo koje spaja sadašnjost i budućnost pripala je knjizi “Lečenje duhovnih bolesti” Žan-Kloda Laršea, poznatog francuskog filozofa i teologa koji spaja svetootačko učenje sa savremenom medicinom.

Nagrada “Otisak” za estetski tretman knjige dodeljena je Centru za crkvene studije iz Niša, dok je nagradu za tehnološki tretman knjige dodeljena Izdavačkoj kući “Prometej” iz Beograda za knjigu “Srbija u 19. veku očima stranaca” autora Svejn Menslanda.

Žiri nagrade “Otisak”, koji su činili Radmila Kostić, Vladimir Crnomarković i Miroslav Živković, nagradu za intermedijalni tretman knjige dodelio je knjizi “Okeanologija” u izdanju “English book”-a iz Beograda.

Da podsetimo, Sajam knjiga i grafike, koji je ove godine bio bogatiji za Sajam stripa, održava se 54. put u niškoj hali “Čair” i trajaće do 29. novembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com