Društvo

Dočekane mošti Svete Petke

Voljom i milošću Božijom, hram Svete Petke u Nišu dočekao je veliku svetinju, koja je do nje prošla dug put od crkve Ružice na Kalemegdanu. Mošti Svete Petke, diljem hrišćanskog sveta poštovane svetiteljke, donete su u ovaj hram rukom Njegovog Preosveštenstva, Episkopa niškog gospodina Arsenija, koga je u porti hrama željno iščekivalo sveštenstvo i verni narod.

Po unosu moštiju u hram, pristupilo se čitanju akatista Svetoj Petki, koji je pročitao Preosvećeni Vladika. Uz Episkopa, u bogosluženju su uzeli učešća protojerej Miodrag Pavlović, Arhijerejski namesnik prvi niški, protojerej-stavrofor Jovan Ilić, sveštenik u penziji, protojerej Ivan Cvetković, paroh prvi i starešina crkve, protojerej Dejan Jovanović, paroh drugi pri hramu, protojerej Dragoslav Lazić, paroh treći, protonamesnik Zoran Stanković, paroh četvrti, protođakon Đorđe Filipović i đakon Predrag Piperski.

Mošti će u ovom hramu biti izložene do nedelje, 17. oktobra, kada će nastaviti svoj put kroz Eparhiju, a koji vodi do crkve Svete Trojice u Leskovcu.

Foto: Eparhija niska

“Mošti su zemni ostaci tela ljudi koji su svojim dostojnim životom umilostivili Boga da to telo ostane nepropadljivo, nepljeno, kako se kaže u crkvenom vokabularu. Izmedju kostiju i moštiju  nema nekih razlika osim tog nekog nervnog završetka. Reč mošti potiče od grčke reči moći, to je sila, odnosno moć koju mošti nose sa sobom da onima koji su se obolestili pomaže da isceli i da suštinski nadopuni sve one nemoći i nedostatke koje svi mi nosimo u ovom životu. Da izleči bolest duha, kao igrehovni afekt čoveka. Zbog toga je veoma bitno da shvatimo šta mošti, ne samo u pravoslavnoj tradiciji, nego u jednoj punoti blagodetne sile znače u pravoslavnom, crkvenom predanju,” kazao je otac Ivan Cvetković, starešina crkve Sveta Petka u Nišu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com