Promo

Doc. dr Maja Živković: 10 stvari koje morate znati o glaukomu

Tokom ove nedelje se svuda u svetu obeležava nedelja borbe protiv glaukoma. Procenjuje se da na svetskom nivou više od sto miliona ljudi ima problem sa ovom bolešću oka.

Tim povodom razgovaramo sa dr Majom Živković sa Klinike za očne bolesti Kliničkog centra u Nišu, docentkinjom na Katedri za oftamologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Doktorka uživa međunarodni ugled u domenu oftalmologije, doktorirala je na temu glaukoma, članica je Udruženja glaukomatologa Srbije i  prava je sagovornica koja nam u nastavku daje odgovor šta je glaukom, ali daje i ključne savete u vezi sa ovom bolešću.

Glaukom predstavlja relativno čestu optičku neuropatiju koja se manifestuje povišenim vrednostima očnog pritiska, progresivnim oštećenjem optičkog nerva, ispadima u vidnom polju.

Glaukom nastaje zbog povećanog stvaranja očne vodice ili poremećaja u oticanju očne vodice iz oka. Očna vodica je tečnost koja se stvara u samom oku i odlazi iz oka kroz deo koji se naziva komorni ugao. S obzirom da oko predstavlja zatvorenu strukturu, ukoliko dođe do blokiranja komornog ugla, onemogućena je eliminacija očne vodice, očni pritisak raste, napada vidni živac i dovodi do njegovog oštećenja.

10 osnovnih stvari koje morate znati o glaukomu:

  1. Glaukom je jedan od vodećih uzroka slepila u svetu
  2. Redovni pregledi oka od strane vašeg oftalmologa su najbolji način da se otkrije glaukom.
  3. Glaukom se ne može izlečiti, ali se zahvaljujući blagovremenom otkrivanju i odgovarajućem lečenju bolest može kontrolisati i time sprečiti trajni gubitak vida
  4. Glavni faktori rizika za nastanak glaukoma su: povišene vrednosti očnog pritiska, nasleđe, godine starosti – preko 40 godina, visoka miopija, hipermetropija, sistemske bolesti – dijabetes, migrena, loša cirkulacija, faktori spoljašnje sredine.
  5. Glaukom u većini slučajeva ne daje nikakve simptome u početku tako da se otkriva slučajno, redovnim oftalmološkim pregledom ili se pacijenti jave kasno sa pojavom simptoma
  6. Jako je bitno prepoznati akutni napad glaukoma. Simptomi su: zamućenje vida, jak bol u oku, glavobolja, krugovi u bojama duge oko izvora svetlosti, mučnina i povraćanje
  7. Glaukom je progresivna hronična optička neuropatija, koja kada se jednom dijagnostikuje, zahteva doživotno praćenje i lečenje. Za adekvatno lečenje neophodna je saradnja između pacijenta i lekara.
  8. Propisana terapija u vidu kapi se mora svakodnevno koristiti onako kako je vaš oftalmolog to propisao. Postoji još i operativno lečenje ili lečenje laserom
  9. Kod glaukoma su neophodne redovne kontrole kod oftalmologa, u početku na svakih mesec dana, a potom na 3 meseca, zatim pregled vidnog polja na svakih 6 meseci i OCT nalaz na svakih godinu dana.
  10. Upamtite, gubitak vida može da se spreči. Imajte svog oftalmologa

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com