Društvo

Doc. dr Boban Džunić: Da se večno pamti, da se ne zaboravi

U Hramu svetog Vasilija Ostroškog otkriveno je danas spomen-obeležje Novim kosovskim junacima, sa imenima 1.139 stradalih pripadnika vojske, policije i dobrovoljaca od 1998. do 2003. godine.

Povodom 25. godišnjice od NATO agresije na našu zemlju, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog otkrivene su spomen-ploče novim kosovskim junacima, stradalim braniocima Otadžbine u periodu od 1998. do 2003. godine.

Okupljenim građanima obratili su se ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, general Vladimir Lazarević. Pored gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, načelnika Nišavskog upravnog okruga Petar Babović ovom svečanom činu prisustvovao je i prvi čovek niškog parlamenta doc. dr Boban Džunić.

Foto: Niške Vesti

Pomen je služio Njegovo preosveštenstvo vladika niški Arsenije.

General-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, komandant ratnog Prištinskog korpusa tokom NATO agresije i tadašnji komandant Treće armije vojske Savezne Republike Jugoslavije je kazao da je na današnji dan pre 25 godina “takozvani zapad” sa svojom NATO alijansom izvršio zločinačku agresiju na našu zemlju.

Ministar odbrane i potrpedsednik Vlade Srbije Miloš Vučević je istakao da je našu zemlju pre 25 godina napala najveća vojna sila u istoriji čovečanstva koja je bezprizorno gazila međunarodno pravo, sopstvene akte i pre svega elemente morala.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković kazao je da se na 19 spomen-ploča nalaze ubedljivo najviše imena Srba, ali i imena muslimana, Slovaka, Mađara, Rusina i dobrovoljaca među kojima je najviše Rusa, ali i Albanaca koji su bili lojalni svojoj državi. Odluka o otvaranju ratnog memorijala sa spomen-pločama doneta je novembra prošle godine na sednici Saveta za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Foto: Doc. dr Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada Niša

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com