Društvo

Dobrodošao, Anatolij!

Višestruki prvak sveta u šahu Anatolij Karpov posetio je školu šaha u Dečijem kulturnom centru u Nišu.

Reč je o najstarijoj školi šaha u Srbiji i na Balkanu koja će naredne godine proslaviti 60 godina postojanja.

Ambasador UNICEF-a i jednog od najvećih igrača u šahovskoj istoriji Anatolija Karpova dočekala je direktorka Dečijeg kultrunog centra Sandra Petković sa saradnicima i gotovo svi članovi šahovske sekcije Dečijeg centra.

Foto: M.R.

Drago mi je da sam gost ove ustanove koja neguje tradiciju najstarije sportske igre. Još mi je draže to što sam saznao da ste vi budući vrhunski šahisti, što pokazuju vaši dosadašnji rezultati i što se šahu učite u najstarijoj školi šaha na čitavom Balkanu. Šezdeset godina nije malo vremena. Danas sam obišao i opštinu Blace koja se može pohvaliti kvalitetnim voćem, a Niš mi je još draži jer ima kvalitetne mlade šahiste“, rekao je gost iz Rusije obraćajući se polaznicima škole šaha u dečijem kulturnom centru.

Foto: M.R.

Anatolij Karpov, koji je po broju osvojenih velikih turnira najuspešniji šahista na svetu, odigrao je simultanku sa mladim niških šahistima i demonstrirao jednu od najlepših partija iz njegove vrhunske karijere, koju je svojevremeno odigrao sa Veselinom Topalovim šahistom iz Bugarske.

Foto: M.R.

Škola šaha u Dečijem kulturnom centru okuplja decu i mlade od 5 do 21 godine. U saradnji sa osnovnim školama, specijalizovanim šahovskim organizacijama i institucijama uspešno organizuju pojedinačna i školska takmičenja, simultanke, predavanja o šahu, a već 21 godinu organizator je tradicionalnog Božićnog šahovskog turnira jedinstvenog u Srbiji.

Polaznici najstarije škole šaha osvojali su do sada brojna priznanja i nagrade na raznim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com